Logo Facebook Logo Twitter Logo Pinterest Logo Tripadvisor Logo Instagram
Homepage nl | fr | en

40 jaar Euro-kartoenale en 15 jaar ECC

Het Europees Cartoon Centrum (ECC) heeft iets te vieren! Want dit jaar is het exact 15 jaar geleden dat we onze deuren openden.

 

Ondertussen werden meer dan 100 tentoonstellingen georganiseerd, is onze ‘Gustaaf Van Damme’- bibliotheek uitgegroeid tot een collectie van meer dan 5000 cartoonboeken, kregen we enkele waardevolle collecties karikaturen en cartoons, promoten we de Belgische cartoon in het buitenland en wordt onze expertise over de ganse wereld gewaardeerd.

 

Er zou echter geen Europees Cartoon Centrum geweest zijn zonder Euro-kartoenale, die in 1981 voor het eerst als internationale cartoonwedstrijd startte. Vorig jaar 40 jaar geleden dus. 2022 is dus een echt jubileumjaar waarin we met jullie graag terugblikken op ons parcours.

 

We beginnen het feestjaar in het Paasweekend met een feest op zaterdag 16 april waarbij we eveneens de tentoonstelling ’15 jaar ECC/40 jaar Euro-kartoenale’ openen. Voor deze tentoonstelling duiken we in ons archief en laten we – naast nog nooit tentoongestelde collectiestukken en cartoons – ook heel wat verhalen, interessante weetjes en herinneringen aan vroeger aan bod komen. Bijzonder is dat het deel over 15 jaar ECC gecureerd zal worden door een groep 15-jarige Kruisemnaren op basis van een participatietraject.

We starten ook een nieuwe rondreizende tentoonstelling ‘Cartoons from Belgium’ waarbij we de Belgische cartoon in het buitenland promoten.

En 's namiddags is er een cartoonevent op het plein aan het ECC, waarbij cartoonisten live tekenen op grote panelen en er ook karikaturen worden gemaakt.

In een nieuwe podcastreeks blikken we terug op onze geschiedenis, maar komen ook andere cartoongerelateerde thema’s aan bod. De eerste aflevering kan je vanaf april beluisteren.

De zomer kom je door met interessante en ontspannende literatuur door de publicatie van een zomermagazine.

 

En uiteraard is er ook nog onze reguliere werking met tentoonstellingen van Frank Hoppmann, Aleksandre Sergeev, GAL, Eddi De Winter en een tentoonstelling rond het humoristische werk van Marc Sleen gecureerd door cartoonist Kim Duchateau.

 

Het jubileumjaar wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van  Erfgoed Vlaamse Ardennen (EVA).