Logo Facebook Logo Twitter Logo Pinterest Logo Tripadvisor Logo Instagram
Homepage nl | fr | en

40 jaar Euro-kartoenale en 15 jaar ECC

Het Europees Cartoon Centrum (ECC) heeft iets te vieren! Want dit jaar is het exact 15 jaar geleden dat we onze deuren openden.

 

Ondertussen werden meer dan 100 tentoonstellingen georganiseerd, is onze ‘Gustaaf Van Damme’- bibliotheek uitgegroeid tot een collectie van meer dan 5000 cartoonboeken, kregen we enkele waardevolle collecties karikaturen en cartoons, promoten we de Belgische cartoon in het buitenland en wordt onze expertise over de ganse wereld gewaardeerd.

 

Er zou echter geen Europees Cartoon Centrum geweest zijn zonder Euro-kartoenale, die in 1981 voor het eerst als internationale cartoonwedstrijd startte. Vorig jaar 40 jaar geleden dus. 2022 is dus een echt jubileumjaar waarin we met jullie graag terugblikken op ons parcours.

 

We beginnen het feestjaar in het Paasweekend met een feest op zaterdag 16 april waarbij we eveneens de tentoonstelling ’15 jaar ECC/40 jaar Euro-kartoenale’ openden. Voor deze tentoonstelling doken we in ons archief en lieten we – naast nog nooit tentoongestelde collectiestukken en cartoons – ook heel wat verhalen, interessante weetjes en herinneringen aan vroeger aan bod komen. Bijzonder is dat het deel over 15 jaar ECC gecureerd werd door een groep 15-jarige Kruisemnaren op basis van een participatietraject. Ze kozen voor een echte 'Wake Up Call' voor de wereld.

 

Met 'Cartoons op het plein' brengen we cartoonisten en karikaturisten naar het plein voor het ECC voor een namiddag live tekenen, de buren worden getrakteerd op een gratis drankje.

 

We starten ook een nieuwe rondreizende tentoonstelling ‘Cartoons from Belgium’ waarbij we de Belgische cartoon in het buitenland promoten. Deze keer kozen we voor een specifiek thema : 'Van de Vlaamse Meesters tot de Strip. Belgische Kunst in Cartoons'. Na de expo in het ECC zal deze tentoonstelling te zien zijn in verschillende internationale cartoon musea.

 

In de zomer pakken we uit met een Zomerse cartoonwandeling - een echte familiewandeling - met cartoons en erfgoednieuwtjes rond 'Kip en Ei' - in samenwerking met Hultheim Kruishoutem.

 

In een nieuwe podcastreeks blikken we terug op onze geschiedenis, maar komen ook andere cartoongerelateerde thema’s aan bod. 

 

Verder publiceren we een speciaal cartoonmagazine met heel veel achtergrondinformatie

 

En uiteraard is er ook nog onze reguliere werking met tentoonstellingen van Frank Hoppmann, Aleksandre Sergeev, Eddi De Winter en een tentoonstelling rond het humoristische werk van Marc Sleen gecureerd door cartoonist Kim Duchateau.

 

Het jubileumjaar wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van  Erfgoed Vlaamse Ardennen (EVA) en Sociumi