Logo Facebook Logo Twitter Logo Pinterest Logo Tripadvisor Logo Instagram
Homepage nl | fr | en

De volledige jury van de 19de Euro-Kartoenale Kruishoutem 2013 'De Fiets'

Terug

André NOLLET, voorzitter

André Nollet is reeds jarenlang voorzitter van de jury van de Euro-Kartoenale.

 

Hij was docent reclamevormgeving aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen en heeft een eigen ontwerpbureau Nollet Cartoons & Creatie. Hij is gespecialiseerd in het bedenken en uitvoeren van campagnes in verband met veiligheid, milieu, anti-pesten, sensibilisering, … en werkt deze campagnes uit via cartoons.

 

Hij tekent dagelijks cartoons voor Het Laatste Nieuws - regio Gent - waarbij de Gentse actualiteit centraal staat. Vanaf mei 2002 tekent hij wekelijks voor 't Pallieterke als opvolger van zijn goede vriend Brasser. Hij was tevens als cartoonist actief voor verschillende bedrijven zoals Electrabel, Quickstep, Volvo Cars, NMBS, ABVV...

 

In het najaar van 2009 had hij een grote overzichtstentoonstelling in het ECC "40 jaar cartoons van André Nollet"

Voor André moet een cartoon er vlak opzitten of een leuke doordenker zijn.

 

www.nollet-cartoons.be

 

Alessandro Gatto

Gatto werd geboren in 1957 in Castelfranco in de buurt van Venetië waar hij nog altijd woont. Als ontwerper en schilder werkte hij voor bedrijven en instellingen in Italië, U.S., Canada, Argentinië, Mexico, Algerije, Groot-Britannië, Griekenland, Duitsland ...

 

Sinds 1985 maakt hij illustraties en humoristische tekeningen. Hij won talrijke eerste prijzen in internationale cartoonwedstrijden, en zowel in 2009 als in 2011 won hij de eerste prijs in de Euro-Kartoenale.

 

Gatto is een van de succesrijkste cartoonisten van het ogenblik in Europa. Zijn tekeningen zijn echte kunstwerkjes.

 

www.alessandrogatto.com

 

KT Haes (Herman Somers)

Ooit een opleiding schilderen en tekenen gevolgd om later een meer grafische richting in te slaan met zeefdruk en etsen. Om deze ‘ernstige’ disciplines te relativeren kwam hij bij cartoons terecht en aanvankelijk met succes, tot hij zich meer begon te interesseren in de cartoonisten zelf. Resultaat: allerlei organisaties en publicaties met en over cartoons en cartoonisten. Op dit moment is hij hoofdredacteur van het cartoontijdschrift ‘Scherper’.

 

Herman samengevat in drie kernwoorden:

  • Beperkt: hoe ouder ik word, hoe meer ervaring ik heb, hoe meer ik besef dat ik maar heel weinig weet en kan.
  • Veelzijdig: sluit perfect aan bij het voorgaande begrip: ik ben beperkt veelzijdig; ik ken en kan veel dingen in beperkte mate.
  • Ambitieus: een trekje dat ik van mezelf niet vermoedde. Heel recent ben ik tot de conclusie gekomen dat ik op een onopvallende manier de touwtjes in handen wil nemen.

"Door mijn opleiding en mijn eigen visie, ben ik nogal sterk op het picturale en het grafische gefocust, soms ten koste van het idee of de humor van de cartoon. Ik wil er op toezien dat ik tot een gezond evenwicht tussen het beeld en de inhoud kom."

 

Pawel Kuczynski

Pawel Kuczynski is geboren in 1976 in Szczecin, in het noorden van Polen dicht bij de Duitse grens. In 2001 behaalde hij zijn diploma Grafische Kunst aan de Academie voor Schone Kunsten in Poznan. Als illustrator werkt hij voor verschillende Poolse kranten.

 

Vanaf 2004 is hij begonnen met het tekenen van cartoons. In zijn nog vrij jonge cartooncarrière behaalde hij reeds meer dan 100 prijzen en eervolle vermeldingen. In 2009 behaalde hij de 2de prijs in onze Euro-Kartoenale ‘Zand, kiezel en grind’.

 

Zijn surrealistisch werk is vol visuele metaforen en zwarte humor. Hij is zeer geëngageerd en hard in zijn politieke en maatschappelijke diagnoses. Zijn illustratieve stijl, grillig en cartoonesk, staat dan weer in contrast met de grimmige onderwerpen. Een stijl die zich tevens goed leent voor de pure grappige cartoons, subtiel en poëtisch.

 

Voorbeelden van zijn werk vind je op www.toonpool.com

 

IAN (Jan De Graeve)

Jan De Graeve is al verschillende keren jurylid geweest van onze Euro-Kartoenale.

 

Jan becommentarieert en ironiseert de Belgische politiek. Hij tekende voor publicaties van diverse gezindte, als De Morgen, Gazet van Antwerpen, De Standaard, De Tijd, La Libre Belgique, Trends... Tegenwoordig beperkt hij zich hoofdzakelijk tot bijdragen in het weekblad Knack.

 

Zijn sterk vereenvoudigde tekenstijl is kenmerkend. Hij was ook de eerste in België die gebruik maakte van de tekstballon in politieke cartoons.

 

Als jurylid hecht hij belang aan: directheid, dubbele bodem en enige grafische stijlallure.

 

Pol Leurs

Pol Leurs werd geboren in Luxemburg in 1947. Zijn loopbaan als ingenieur weerhield hem er niet van om één van de belangrijkste cartoonisten van Luxemburg te worden. Nu is hij met pensioen en woont met zijn vrouw Gabie in het landelijke Gonderange.

 

Sinds 1976 had hij 13 persoonlijke tentoonstellingen. Tot op heden won hij meer dan 60 internationale prijzen: de eerste keer in 1980 in Berlijn en in 1983 won hij de eerste prijs in de Euro-Kartoenale Kruishoutem ‘Landbouw’. Zijn professionaliteit als cartoonist leidde er toe dat hij meermaals gevraagd werd in jury’s te zetelen. Hij is ook voorzitter van de jury van het Salon International de la Caricature et du Cartoon de Vianden.

 

Zijn stijl is eenvoudig, niet agressief. Zijn werk is een spel van beeld en verbeelding, de kijker wordt als het ware door een detail verrast en aan het lachen gebracht. Pol is een goed waarnemer en speelt met een humoristische ‘clin d’oeil’ in op het dagelijkse leven, soms met een vleugje maatschappijkritiek. Voor Pol is het esthetische in een cartoon van groot belang en de boodschap moet door het beeld zelf worden overgebracht, zonder bijkomende uitleg.

 

www.poleurs.lu

 

GRIET

Griet Blockx zag het eerste levenslicht in 1978.


Na de secundaire school koos ze voor een voor de hand liggende 'vrouwelijke' studie: verpleegkunde! Drie jaar later had ze ‘nen deftige diplom’ op zak en kende ze alles van katheters, sondes en virussen. Na de opleiding verpleegkunde stapte ze naar de Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen om de richting reclamevormgeving te volgen. En juist ja, ik zie je denken: ook dit heeft toch niets met cartoons te maken? Ware het niet dat het André Nollet was die haar daar het tekenen bijbracht.

 

Acht jaar later combineert Griet haar deeltijdse job in het ziekenhuis nog steeds met veel enthousiasme met het tekenwerk. Vorig jaar was zij de eerste vrouwelijke huiscartoonist van het ECC.

 

Vandaag tekent Griet wekelijks actuele politieke cartoons. Maar ook particuliere of reclameopdrachten behoren tot haar favorieten. In het verleden tekende ze reeds voor: Uitgeverij Van In, Deloitte Belgium, E.C.D. Vlaanderen, UGent en nog veel meer ...

 

www.grietcartoons.be

 

Lejon (Leon De Borger)

Leon De Borger woont in Haasrode, in de buurt van Leuven.


Hij was leraar in het buitengewoon onderwijs, maar is nu met pensioen. Hij geeft nu nog les aan de Kunstacademies van Oud-Heverlee en Leuven, namelijk aquarel- en schildertechnieken en grafiek.

 

Daarnaast tekent hij (als Lejon) ook cartoons en karikaturen. Hij heeft ervaring als jurylid van cartoonwedstrijden, onder andere in Antwerpen, Olen en Lebbeke.

 

Leon is vice-president van Feco Belgie en bestuurslid van de cartoonistenvereniging Kever. In die hoedanigheid zetelt hij dan ook in onze jury.

 

“Als jurylid kijk ik er voornamelijk naar dat het thema op een humoristische of satirische wijze is weergegeven, en naar de artistieke teken- en schildertechniek.”