Homepage nl | fr | en

Blog

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen via mail

Gepubliceerd op 22-12-2020 om 16:38u

door Fernand Vogels

Huiscartoonist 2020: Erwin Vanmol

Met zijn zelf gebrouwen bier was het niet moeilijk om de harten van de bestuursleden en het dankzij corona uitgedunde volk die onze recepties trouw zijn, te veroveren. Eigenlijk was dit niet meer nodig, want eens je als onze huiscartoonist kan optreden, dan heb je dat al gedaan. Hij tekent voor verscheidene bladen en magazines en hij heeft een specifieke stijl die u ongetwijfeld al eens ergens bent tegengekomen. Ik stelde hem enkele vragen…

 

Naast cartoons maken heb je nog verschillende hobby’s, zoals het brouwen van bier, dat ons trouwens heel goed gesmaakt heeft. Hoe verhoudt jouw tekenwerk zich tot die verschillende andere activiteiten?

 

Cartoons tekenen blijft mijn hoofdinkomen. Sowieso. Al dien ik toe te geven dat een deadline een noodzakelijk gegeven is voor mij. Ik moet hem bijna kunnen ruiken. Voor de cartoon op zich heb ik een uur of twee nodig, afhankelijk van de hoeveelheid details. Het brouwen van bier is voor mij een uitlaatklep, een andere manier om creatief bezig te zijn, zoals koken dat bijvoorbeeld ook kan zijn.

 

Is een pandemie zoals deze nu een gouden ei voor cartoonisten of net niet omdat iedereen over hetzelfde tekent en dit gedurende een relatief, lange tijd?

 

Het is inderdaad een tweesnijdend zwaard. Het is een feit dat iedereen over hetzelfde tekent en je dus riskeert dezelfde mop te gebruiken. Woordspelingen moet je bijvoorbeeld al lang niet meer gebruiken. Die zijn al allemaal de revue gepasseerd. Anderzijds is het wel uitzonderlijk dat iedereen mee is in jouw verhaal en dat voor een lange tijd. Niet iedereen volgt de politiek of de koers, maar iedereen volgt wel het covid-verhaal.

 

Is er voor jou veel veranderd in die 20 jaar dat je ons verblijdt met je cartoons?

 

Als je over 20 jaar niet bent veranderd, dan heb je toch maar mooi je tijd verprutst. Wat me vooral opvalt is dat er veel minder kan dan vroeger. Zo ben ik onlangs een week van Facebook geflikkerd omdat ik zogezegd aan ‘haatspraak’ deed. Ik maakte een cartoon rond Zwarte Piet waarbij ik het logo van bol.com veranderd heb in bol.af.  Wat vroeger gewoon bestempeld werd als een flauwe mop is nu haatspraak geworden. Een beetje terugkeren in de tijd mag, maar al die politieke correctheid gaat me toch te ver.

 

Ik las dat het mede door een ongeval was dat je cartoons bent beginnen maken. Hoe keek je vroeger naar het medium?

 

Het was inderdaad door een schouderprobleem dat ik me verder verdiepte in de cartoonwereld. Maar zelfs al in het leger tekende ik cartoons voor ‘het gazetteke’, maar dat was geen constante. Het was meer een beetje onnozel doen. Zo ging het ook op de academie. Daar was ik ook meer flauwe moppen aan het vertellen dan dat ik aan het schilderen was. Het was toen nog niet voor de hand liggend en toch lag het ergens wel voor de hand.

 

Is het belangrijk voor jou om maatschappijkritisch te zijn en een boodschap te verspreiden of is het meer iets dat je voor jezelf doet?

 

Als perscartoonist teken ik ontegensprekelijk over de maatschappij, maar een kritiek gaan uiten hoeft daarbij niet per se. Neem bijvoorbeeld de cartoons die ik vroeger maakt voor de Ché (voormalig Nederlandstalig Belgisch tijdschrift). Dat waren gewoon vunzige moppen, meer niet. Wat wel waar is, is dat ik af en toe wel iets kwijt wil. Wat het lymfesysteem doet voor ons lichaam, doet humor voor de maatschappij. Humor gaat al het vuil en de miserie van de maatschappij kanaliseren. De lach is het geweldloze verzet van de machtelozen en de onderste lagen van de maatschappij hebben dat gewoon nodig om af en toe eens ‘te kakken’ op de lagen erboven. Zonder humor zouden we weer in groten getale onze hooivorken uithalen, dus ik ben ervan overtuigd dat er iets therapeutisch aan vast hangt. Nu is dit voor mij in bier en cartoons. Wat mijn kinderen heel blij maakt, want dit maakt me tot beste Belg en papa. Toen ze klein waren maakte ik mijn eigen chocolade. Je kan je het genot voorstellen. Toen ze ouder werden begon ik meer te tekenen en vonden ze dat dan heel leuk. Nu ik bier brouw is het plaatje compleet!

 

Sebastien Carmois

 

 

Reageer

Meld je aan of registreer je om te reageren.

Reacties

Er zijn 0 reacties op dit artikel:

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen via mail

Gepubliceerd op 29-11-2020 om 11:17u

door Fernand Vogels

Middeleeuwse Joligheid

This article is only available in Dutch. Jan Oplinus from the ECC Cartoonbooks Club did some research about The Middle Ages in cartoonbooks. 

 

Rare jongens, die Middeleeuwers.

 

Op de de één of andere manier hebben de Middeleeuwen me altijd aangesproken. Ik herinner me dat ik vele jaren terug de boekenreeks (1977-1983) Wat ‘n Leven van wijlen Roger Linskens verslonden heb. In deze heel toegankelijke reeks kwam het dagelijks leven van toen tot leven. Wat bleek? Zo gek waren ze in die tijd nog niet en verkeersproblemen en generatiekloven waren de Middeleeuwers niet onbekend. Alleen van cartoons had men nog nooit gehoord. Het is dan ook niet raar dat ik, o toppunt van Middeleeuwse Joligheid,  Monty Python and the Holy Grail (1975) de grappigste film aller tijden vind.  


Recent ontdekte ik de Facebook groep Medieval Jollity: “a fun group for those who love all kinds of medieval humour. With emphasis on the fun!”. De groep is een bonte verzameling van memes, grappen, quotes en cartoons. Zo nu en dan post ik daar een cartoon. Kwestie van de wereld kennis te laten maken met cartoonisten die wel eens een Middeleeuwse grap pleegden in één of ander cartoonboek.  Pat Mallet (1941-2012) maakte er verschillende in “… und die kleinen grünen Männchenn waren doch dabei. Die Geschichte unseres Planeten” (1979). Deze knotsgekke apocriefe wereldgeschiedenis in cartoonvorm mag er wezen. 
  
Bij de Middeleeuwen horen ook monniken. Hugh Burnett (1924-211) verwierf in Engeland naam en faam met zijn cartoonbundels over monniken getiteld  "Top Sacred" (1960), "Sacred and Confidential" (1961),  "Beware of the Abbott" en “Nothing Sacred” (1962). In 1963 verscheen  bij De Arbeiderspers een compilatie als Nederlandse pocket onder de naam “Monnikenwerk”. Het gaat grotendeels wel om cartoons met een onderschrift, niettemin met een portie “jollity”. 
 
In “ Clin d’Oeil - Les meilleurs gags ” (Edit.Lombard, 1989), een compilatie uit de schitterende  cartoonreeks van  tekenaar Serge Ernst vind ik 2 schitterende monniken cartoons.  De meeste cartoons verschenen eerder in het stripblad Kuifje. Deze uitgave werd voorafgegaan door  8 Clin d’Oeil cartoonboeken. Een aanrader en vooral heel grappig. 
 
Laten we ook de Middeleeuwse heksen niet vergeten. In “Les Sorcières bêtes et Méchants” (Bagheera, 2000) van Patrick Larme kunnen we genieten van schitterende macabere en bloederige  humor. Het is één van mijn favoriete stop-comics. De grappen bestaan telkens uit 3 plaatjes voorafgegaan door een citaat met bijhorende tekening. 
 
Uit de “oude doos” kan ik Das Schlachtross van Paul Flora aanbevelen. (Diogenes Verlag, 1957) - Ein Buch von Kriegern. Vooral de Middeleeuwse ridders te paard  in dit boekje zijn in een unieke stijl getekend. 
 
Lekker absurd is ook “Lasst hupen aus alter Zeit - Die Geschichte des Automobils von der Steinzeit bis Henry Ford I - nach Ausgrabungen von H.U. STEGER” (Diogenis Verlag, 1955). Wie eens Middeleeuwse automobielen wil zien, moet zeker dit boekje ter hand nemen. O ja, of ook de Babyloniërs, Egyptenaren, Grieken, Romeinen en Ivan de Verschrikkelijke een rijbewijs hadden komen we niet te weten, wel dat ze over gemotoriseerd vervoer beschikten. Althans volgens Hans Ulrich Steger (1923-2016). 


Ik denk bij deze ook aan de cartoon van de geharnaste ridder die zelfmoord probeert te plegen. Getekend door  Claude Serre (1938-1998) in Savoir Vivre (Glénat, 1981-1998). Het thema van de cartoons in dit boekje is, in tegenstelling tot wat de titel laat vermoeden is de dood.  
En dan zijn er nog de vele Viking cartoons. Ik herinner me een hele leuke van die viking met ingebouwde telefoon in zijn helm. 
 
Om af te ronden leer ik u nog een mooi Engels woord waarmee ik kennismaakte in de groep: trebuchet. Spreek uit op zijn Frans. 
Dat is  zo’n grote Middeleeuwse katapult waarmee men vestingen met stenen en ander tuig bestookte. Handige Harries onder u mogen er gerust eentje nabouwen om zo de stroogstoppels in deze wereld met ladingen  cartoons te bestoken... 
 
Jan Oplinus 
ECC Cartoonbooks Club 

Reageer

Meld je aan of registreer je om te reageren.

Reacties

Er zijn 0 reacties op dit artikel:

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen via mail

Gepubliceerd op 21-06-2020 om 12:10u

door Fernand Vogels

FSM

Wat een lockdown toch allemaal doet met een mens. Op een dag dacht ik plots aan een Spaghetti Monster, een term die ik ooit vaag moet opgevangen hebben. Sommigen zouden het een openbaring of roeping van de profeet noemen. Ergens in mijn onderbewustzijn zal iets me herinnerd hebben aan een artikel over mensen die met een vergiet op hun hoofd op hun identiteitskaart wilden prijken. Blijkt dat dit adepten zijn van The Church of The Flying Spaghetti Monster (FSM) of in het Nederlands De Kerk van het Vliegende Spaghetti Monster. Leergierig als ik ben verdiepte ik me even in dit religieuze onderwerp.

Het resultaat is dat ik waarlijk een fan ben geworden van het FSM en misschien word ik wel een echte “pastafarian”. Een pastafarJan, zeg maar. Waarom? Wel, als cartoonliefhebber kan ik niets anders dan vaststellen dat het pastafarianisme grote gelijkenissen vertoont met wat we over cartoons kunnen vertellen. Humor, parodie, satire, ingaan tegen bestaande opvattingen, creativiteit en originaliteit… ik vind dit allemaal terug in het Gospel of The FSM, geschreven door de Amerikaanse grondlegger van FSM  Bobby Henderson. Henderson wou protesteren tegen het onderwijzen van intelligent design en creationisme in de staat Kansas. Zo creëerde hij in 2005 een eigen godsdienst, waarvan onderstaande geloofsartikelen best te pruimen zijn. Geniet mee:

“Het enige dogma is de afwijzing van iedere vorm van dogmatisme.”

“Niet tevreden, God terug garantie! We nodigen iedereen uit om het pastafarianisme voor 30 dagen uit te proberen. Voel je je niet liefdevol geraakt door zijn Noedelige Aanhangsels? Dan veronderstellen wij dat je vorige God je waarschijnlijk terugneemt.”

“Wie zich aan de Liever-nieten houdt, kan na zijn of haar dood in de Hemel komen. In de hemel kun je biervulkanen en een stripperfabriek vinden. In de hel trouwens ook, maar daar is het bier lauw en hebben alle strippers een geslachtsziekte.”

“Elkeen is vrij van religieuze plichten of beperkingen.”

“De 8 liever-nieten worden ten zeerste aangeraden, maar zijn volledig optioneel.”

“Pastafarianisme staat voor respect, verdraagzaamheid, gelijkheid tussen mannen en vrouwen en de oproep om je hersenen te gebruiken en zelf verantwoording af te leggen voor je daden.”

 

Het uitverkoren kostuum van de volgelingen is een piratenpak en het vergiet is een religieus hoofddeksel.

De Liever-nieten verwijzen naar de 10 tabletten met geloofsartikelen die piratenkapitein Mosey van het FSM ontving. Spijtig genoeg struikelde Mosey, en zijn er maar 8 over gebleven. Niet voor niets werd het Gospel genomineerd voor een prijs in de categorie humoristische boeken. Googel FSM en wie weet word je ook fan.

 

Dat alles brengt me naadloos bij enkele cartoonboeken over de schepping en kerkelijke humor. Een uitzondering is de bijbel van Kamagurka, “The Holy Kama”, de bijna 900 pagina’s tellende verzameling schitterende Kamagurka cartoons uit alweer 2011. Ik koos dit boek omwille van de mooie vormgeving en uiterlijke gelijkenis met The Gospel of the FSM.

 

Als we het over scheppingscartoons hebben, dan kunnen we niet zonder Jean Effel (1908-1982, geboren als François Lejeune). Bij zijn beroemdste werk horen zeker de 5 boeken in de reeks “La création du Monde”, gestart in 1945,  met God en Adam en Eva in de hoofdrol. Het boek “La vie amoureuse d’Adam et Eve” uit 1981 bevat een compilatie van deze cartoons. Jaren geleden kon ik op de rommelmarkt zelfs een Slowaakse versie op de kop tikken getiteld “Laska Adama a Evy” uit 1968. “De Liefde van Adam en Eva” laat Google Translate weten.

Klaus Göschl publiceerde in 1980 “ADAM Cartoons” (Omnibus Verlag). Speciale humor en mooie pentekeningen. “Klaus Göschls Adam ist Unendlichkeit in der Urzelle. Dieser Adam - das sind wir.”

In “Kerkelijke Humor” (Mondria 1982) steekt Brian Bagnall de draak met, jawel de kerk en priesters. En voor wie een met cartoons geïllustreerd overzicht wil hebben van het Christendom, raad ik “God in Cartoons” aan, geschreven door Mark Bryant. (Highland Books, 1997).

 

Veel kijkplezier.

RAmen.

 

Jan Oplinus

ECC Cartoonbooks Club

 

Meer weten? 

http://fsmbelgium.be/web/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegend_Spaghettimonster

https://historiek.net/pastafari-vliegende-spaghettimonster/81953/

 

Reageer

Meld je aan of registreer je om te reageren.

Reacties

Er zijn 0 reacties op dit artikel:

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen via mail

Gepubliceerd op 12-04-2020 om 11:56u

door Fernand Vogels

ECC Cartoonbooks Club: Shadowology by Jan Oplinus

When I visited our local library, it was by coincidence that my eye fell on a black book cover.
I discovered SHADOWOLOGY, The shady shadow art of Vincent Bal. A tribute to the imagination. (Lannoo, 2017, 160 p.). Vincent Bal is a belgian filmmaker.


The combinations of photo, drawings and shadows are very funny and well found. The creatures and drawings in the book are a kind of creative form of cartoons to me.
This is a book cartoon lovers will like and it fits well in a cartoon book collection.

Learn all about it in this You Tube Clip

Talking about shadows, I would also recommend the cartoon book Hersenschim (Albino, 1983, 38 p.) by the Belgian cartoonist Luc Descheemaeker (O-SEKOER). It’s quite difficult to find a copy of this book and I’m glad I have it in my collection.
You find a full scan of the book on Luc’s blog.

 

Another cartoon book with shadows in the picture, is Humour des Seychelles by Peter Lalande (Des Bulles Dan L’Ocean, 2011, 56 p.). Not far as good as Hersenschim, but worth mentioning.

 

Learn more:

Vincent Bal
https://www.vincentbal.com/

Shadowology clips on YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=JJorVdIGvx0
https://www.youtube.com/watch?v=TiW3QuuzDrY
https://www.youtube.com/watch?v=O2uX6Z0OAbY

 

 

Reageer

Meld je aan of registreer je om te reageren.

Reacties

Er zijn 0 reacties op dit artikel:

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen via mail

Gepubliceerd op 06-04-2020 om 15:37u

door Fernand Vogels

IN MEMORIAM: Ronald LIBIN (BING)

Last Wednesday, the 1th of April 2020, the Belgian cartoonist Ronald Libin, aka BING, did pass away at the age of 78 years.

 

Ronald was a real promotor of the cartoon art and well-known in the international cartoon art world. He was one of the driving forces of the Belgian cartoonists organization KEVER and FECO. In 1988 he became President-General of FECO, and for a second time in 1999. He was also the editor of the first editions of FECONEWS. For more then 25 years he was member of the Flemish Association of Journalists, as cartoons are a form of journalism.

 

Ronald was born in Ostend on the 15th of February 1942 and lived there his whole life together with his wife Noëlla and his 2 daughters. As a young boy he was already interested in painting, decorations and publicity and went to study at the Academy of Fine Arts in Ghent.

 

After his graduation he started his own graphic design company in Ostend. He was well-known for the paintings he made on the Tramway at the Belgian Coast.

 

Ronald made cartoons under the pseudonym ‘BING’ since 1983. That year he was in the hospital for a while and so someone suggested him to take part in a cartoon contest. And so he did sent his first cartoon to the festival of Beringen. And he did win the 3th prize. It was at that moment that he met Bob Vincke and became responsible for the PR of the Belgian cartoonists organization KEVER and later FECO. Bob Vincke: ‘As president-general of FECO he was very passionate and ambitious. It was Ronald who made FECO to a great worldwide cartoonists organization.’

 

Ronald won several prizes in international competitions. The work of Bing can be defined by its ‘clear line’ – black and white cartoons. Not the traditional gag, but well thought and fine humour. Bob Vincke: ‘You could compare his style to the style of Ray Gilles, with only one line he could make us laugh.’

 

Ronald was indeed passionate about cartoon art and a great PR-personality. He travelled the world and had a great link with China, he was jury member in a lot of international cartoon competitions and organized cartoon contests. Also in our own Euro-kartoenale Kruishoutem was he a regular jury member.

 

His friend Bob Vincke has a lot of great memories about Ronald: ‘I remember that he organized a bus trip to the First Dutch Cartoon Festival in Amstelveen, together with Jan Vanhamel, Brasser, Herman Somers, Paulo, Tony Houbrechts, … we had hats with the KEVER-logo and I still feel the pain in my abdomen because of laughing so hard. But he was also the one who stood up for his rights. We will all miss his good advice, passion and professionalism. Everyone was all ways welcome at his home and he and Noëlla were great hosts.’

 

Indeed, thank you Ronald for all what you did, with the support of Noëlla, for the international cartoon world. Thanks also for your warm heart and the hours of discussion.

Reageer

Meld je aan of registreer je om te reageren.

Reacties

Er zijn 0 reacties op dit artikel:

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen via mail

Gepubliceerd op 22-03-2020 om 18:09u

door Fernand Vogels

Cartoons kijken met de kinderen

In tijden waar we allemaal verplicht in ons kot moeten blijven brengen we cartoons aan huis.

Onder de noemer #museumathome zorgen we voor een doe-activiteit voor alle kinderen van de lagere school.

 

Kijk goed en vind de antwoorden op onze vragen

 

Bekijk de cartoons op bijgevoegde pdf en los de vraagjes op. Sta ook eens stil bij de tekeningen, wat zou de cartoonist eigenlijk bedoelen?

 

Verzin zelf een tekst bij de cartoons

 

Pierre Ballouhey tekent vaak cartoons met varkens. We hebben echter zijn tekst gewist. Verzin jij een toepasselijke tekst?

 

 

Reageer

Meld je aan of registreer je om te reageren.

Reacties

Er zijn 0 reacties op dit artikel:

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen via mail

Gepubliceerd op 15-03-2020 om 18:45u

door Fernand Vogels

Children and Art during the lockdown

Kinderen en kunst tijdens de lockdown

door Sebastien Carmois

 

Nu we de komende weken als ouders de leerkrachten actief ondersteunen in het thuislere, planningen helpen opstellen en gemeenschappelijke gezinspauzes inlassen is het misschien wel ook een moment om kunsteducatieve momenten in te plannen.

 

We gingen voor jullie op zoek naar wat nu het effect van kunst in het algemeen en dus ook van cartoons is op kinderen en wat het hen kan bijbrengen.

 

Iedereen die kinderen heeft weet dat kinderen een sterke drang hebben hun omgeving te verkennen, vooral een ‘nieuwe’ omgeving prikkelt de nieuwsgierigheid. Dit is een natuurlijke drang dat elk kind in zich heeft en dit betekent dus ook dat als een kind in een museum gedropt wordt er geen afkeer of negatief waardeoordeel zal geuit worden. Het kind is oprecht nieuwsgierig, op voorwaarde dat u als ouder uw kind tenminste nog niet geconditioneerd hebt om kunst af te wijzen.

Een museumbezoek biedt het kind een kans  om een ontmoeting aan te gaan. Een confrontatie met iets nieuw, iets anders, iets onbekend dat de fantasie prikkelt en het kind stimuleert op verschillende niveaus. Je denkt nu waarschijnlijk, ok maar ik kan wel niet met mijn kind naar het museum. Héél wat musea bieden ook online gallerijen aan, kijk maar eens op deze website, waardoor kinderen in aanraking komen met een virtueel museum.

 


Op een eerste niveau zal het kind in deze ontmoeting een nieuwe ervaring hebben. Een ervaring die moet verwerkt worden door verschillende zintuigen. Het is echt van ondergeschikt belang of je kind de cartoons of andere kunstwerken snapt zoals wij dit als volwassene begrijpen of de kunstenaar het bedoeld heeft. Het brein gaat automatisch en onbewust deze ervaring verwerken en het een plaats geven. De kans om te ontdekken en te ervaren kan niet onderschat worden, ook al is het preciese effect moeilijk te meten. Zolang de kunst passend is, niets schokkend dus, zal het enkel leiden tot meer verbindingen in het brein, en leert het kind dus.

 

Op een dieper niveau kan het de sociale en emotionele regulatie van het kind verbeteren. Onderzoek bevestigt dit ook. Het ervaren van een emotie via het beeld is iets waar iedereen dagelijks en continu mee wordt geconfronteerd. Het zien van een bepaald object roept een emotie op, zoals bijvoorbeeld het zien van een lekker bord eten je blij kan maken en je zelfs kan doen saliveren zoals Pavlov zijn hond.

 

Wat van belang is, ook voor volwassenen trouwens, is het kleven van woorden op deze ervaring om deze beheersbaar, behapbaar te maken. 

Het is dan ook belangrijk om kinderen te bevragen over wat ze zien. Zo help je hen woorden te plakken op de ervaring of emotie die ze op dat moment ervaren en dit doet de angst voor nieuwe, ongekende ervaringen afnemen. Dit proces helpt dus niet alleen de emotionele maar ook de sociale en cognitieve ontwikkeling van het kind. Het kijken naar kunst stimuleert dus de ontwikkeling en net daar ligt de kracht van kunst.

 

Dus aan alle leerkrachten en ouders bouw in de komende weken zeker ook voldoende 'kunstkijk'-uurtjes in via Smartschool, Kweetet of andere platformen, surf naar de cartoons op deze website of haal er een kunst- of cartoonboek bij om de schermtijd te beperken.

 

Volgende week plaatsen we enkele concrete oefeningen online voor kinderen uit de lagere school.

Reageer

Meld je aan of registreer je om te reageren.

Reacties

Er zijn 0 reacties op dit artikel:

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen via mail

Gepubliceerd op 01-03-2020 om 16:35u

door Fernand Vogels

Quiritculum

Gisteren ging in Boechout de cartoontentoonstelling 'Quiritculum' met werk van Tienenaar Quirit of Jean-Marie Mathues in première.

 

ECC-teamlid en redacteur van Scherper, Dominique Termote, had de eer om Quirit aan het publiek voor te stellen. 

 

Een doosje van het bekende smeerkaasmerk ' La Vache Qui Rit' werd als didactisch materiaal bovengehaald en blijkt dat het ganse leven en werk van de cartoonist in dit ene doosje vervat zit.

 

Wat te zeggen van de Rood aangelopen koe, verwijzend naar Quirit zijn beginperiode bij het roemruchte Satirische tijdschrift De Zwijger. Het scherpe weekblad van Johan Anthierens, waar ook bv. GAL en ZAK voor tekenden.

 

De wulpsheid van de koe verwijst dan weer naar de seksueel getinte cartoons die Quirit toegang verschaften tot de mannenbladen als P-magazine of was het eerder tekenen naar de wens van de broodheer? Een goed excuus alvast om vuile prentjes te maken. 

 

De hoge nutriscore van het kaasje  komt door de bewaringsmiddelen en geef toe ook Quirit is goed geconserveerd. Af en toe een glaasje helpt daar  blijkbaar bij. 

 

Wat kan je nog meer zeggen: de lachende koe en de cartoonist ze hebben meer met elkaar gemeen dan enkel de naam.

 

Tussendoor werden we vergast op stemmige Boechoutse folkmuziek over poezen, facelifts en paarden. Als publiek mochten we participeren en het gehinnik van Jezebel bleef me de ganse nacht achtervolgen.

 

De collega's van IHA zorgden bovendien opnieuw voor heerlijke hapjes en zo werd het een gezellige avond in Boechout.

 

De tentoonstelling loopt tot en met zondag 22 maart 2020 en is toegankelijk tijdens de activiteiten in Theater Vooruit in Boechout, St.-Bavoplein 17. De tentoonstelling is speciaal open op zondag 22 maart 2020 tussen 13 en 17 u. meer info over Quirit 

 

 

Reageer

Meld je aan of registreer je om te reageren.

Reacties

Er zijn 0 reacties op dit artikel:

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen via mail

Gepubliceerd op 29-04-2018 om 11:23u

door Fernand Vogels

More Belgian Imports in Shrewsbury

During the cartoonfestival of Shrewsbury the 'cartoons from Belgium' exhibition curated by the ECC was exhibited. It got the name 'More Belgian Imports'.

 

It was a great pleasure to be with a part of the ECC-team and cartoonist Nikola IOA Hendrickx at the festival were we could meet with old friends as Ross Thomson and Roger Penwill. We also met great British and American cartoonists during that weekend.

 

On Friday was a drink in the main galery, folowed by a very interesting panel discussion with 5 cartoonists from the UK and the United States. On Saturday the cartoonists were visible in the whole city, they draw caricatures and did an amazing job by drawing on big boards. During the afternoon there were a lot of workshops for adults and childeren.

 

At 5 o'clock was the opening ceremony of the exhibitions of the Belgian cartoonists in the big Theater hall. An other part of the exhibtion was in a smaller gallery in town.

 

In the evening we had a diner with all cartoonists and organisers and did participate in the first 'air cartooning' competition.

 

On Sunday Maggy was our guide for a touristic visit of the fantastic flowertown Shrewsbury, home of Darwin.

 

Thanks to all for this great weekend!

Reageer

Meld je aan of registreer je om te reageren.

Reacties

Er zijn 0 reacties op dit artikel:

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen via mail

Gepubliceerd op 29-04-2018 om 10:51u

door Fernand Vogels

Opening ceremony KARL Meersman featuring CECILE Bertrand

The 15th of April we opened the exhibition of two Belgian topcartoonists, one from Flanders, one of the Walloons, a man and a women: Karl Meersman and Cécile Bertrand. Two different worlds, one exhibition.

Reageer

Meld je aan of registreer je om te reageren.

Reacties

Er zijn 0 reacties op dit artikel:

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen via mail

Gepubliceerd op 28-04-2018 om 12:36u

door Fernand Vogels

Walk like an Egyptian ...

From the 15th of April till the 25th the 5th Cartoon Gathering Cairo Egypt took place.

Belgium was the special guest and for this raison the 'Cartoons from Belgium' exhibition, curated by the European Cartoon Center, had a prominent place at the central exhibition hall.

 

For the opening ceremony we travelled to Cairo with cartoonists Norbert Van Yperzeele, Tony Houbrechts and O-sekoer. And in one sentence I could say: what a great welcome by Fawzy, Ahmed and the whole team. There was time to discover the rich Egyptian heritage, contacts between international cartoonists and a lot of cartoon activities.

 

On Sunday we had the opening ceremony, in presence of a lot of press and the Minister of Culture. With dance and music. The works were very well displayed and with over 600 cartoons at the main exhibition hall, it is one of the biggest exhibitions I had seen so far. Perhaps there were too much cartoons, because it was very difficult to stay focused on the works.

The theme for this 5th gathering was 'Sports' and the main topic of the caricatures was the Primier League player of Liverpool: Salah Mohamed. 

 

On Monday it was the Belgian day we gave a presentation about Belgian Cartoon History and there was a debat with a lot of great questions by the Egyptian audience.

 

Tuesday we, and all foreign cartoonists, were invited to the residence of the Belgian embassy in Cairo. Mr. Ludo Rochette and his lovely wife Solange were the perfect hosts, we could talk to the ambassador and her husband and representatives of France, Poland, Ireland, the European Commission, etc. ... a great opportunity to promote Belgian cartoon art. We like to say a special thanks to the embassy for their hospitality.

 

On Wednesday we had the Urkrain party with the opening ceremony of a personal show by Vladimir Kazanevsky with Egyptian cartoons - did you know that Vladimir his favourit Egyptian God is Bess. So we decided that from now on, Bess is the protector of all cartoonists. He gave also a great talk about the core elements of cartoons.

 

Before saying goodbye we had a great gathering between the cartoonists and held workshops.

 

It was great to be present at this gathering: well organised, warm and professional. Keep on the good work and hope to see you soon in Belgium.

 

Thanks also to the Ministry of Culture in Egypt and the Flemish department of Culture for the support.

Reageer

Meld je aan of registreer je om te reageren.

Reacties

Er zijn 0 reacties op dit artikel:

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen via mail

Gepubliceerd op 29-12-2017 om 12:58u

door Fernand Vogels

Programme 2018

Program ECC in 2018

 

Exhibitions

 

28 January > 8 April : Seyran Caferli (Azerbaijan) and Mojmir Mihatov (Croatia)

15 April > 17 June : 'Crossed - Satire by Karl Meersman (België)

24 June> 23 September: Mihai Ignat (Romania) and in house cartoonist AAaRGh 

30 September > 23 December :  'Master Luc' - Luc Verstraete and pupils

 

Other activities

 

4 february: Pancakefestival

11 - 13 f'ebruary: Krokuskriebels - Childrens festival

1 - 2 April: Eastern Activities

13 May: Breakfast buffet for Mothersday

15 December: End of the year event 2018

 


ECC on tour

'Do Belgians have Humour? Cartoons from Belgium'

 

8 Februari > 10 March: Buenos Aires (Argentina)

15 April  > 19 April: Cairo (Egypt)

20 April > 4 May: Shrewsbury (VK

Reageer

Meld je aan of registreer je om te reageren.

Reacties

Er zijn 0 reacties op dit artikel:

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen via mail

Gepubliceerd op 27-12-2017 om 11:20u

door Saskia Gheysens

Celebrating the end of 2017 in the European Cartoon Center

Every year we are celebrating the end of the year. A great party with cartoonists and cartoon lovers in the European Cartoon Center Kruishoutem.

 

This year O-sekoer (Luc De Scheemaeker) gave us his personal overview of the year 2017 by his cartoons. As you all know he is very critical about Trump and so he transformed himself into the American President.

 

 

 

 

It was also the moment that our in house cartoonist 2017, Nikola Hendrickx, passed his pencil to the new in house cartoonist: Mario De Coninck or AAaRGh who publishes in different media in Belgium.

 

 

 We also announced our program for 2018 with a lot of cartoon activities and exhibitions. Just have a look at our calendar:

 

28th of January till the 8th of April: Exhibitions Seyran Caferli (Azerbaijan) and Mojmir Mihatov (Croatia)

4th of February: Pancake Festival

11th till the 13th of February: Krokuskriebels - Festival for Children 

1th and 2nd of April: Eastern cartoon activities

15th of April till the 17th of June: Exhibition 'Crosses - Crossed' - Satire by Karl Meersman (Belgium)

13th of May: Breakfast Buffet for mothersday

24th of June till the 23th of September: Exhibitions Mihai Ignat (Romania) and AAaRGh (in house cartoonist)

30th of September till the 23th of December: Exhibition 'Master Luc (Verstraete) and his Pupils'

15th of December: End of the Year event 2018

 

We wish you a fantastic 2018 with a lot of inspiration, creativity, luck and peace!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageer

Meld je aan of registreer je om te reageren.

Reacties

Er zijn 0 reacties op dit artikel:

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen via mail

Gepubliceerd op 01-07-2017 om 11:37u

door Saskia Gheysens

The ECC in June

June was a busy month for the crew of the European Cartoon Center.

 

We like to share some of our great cartoon moments during the past month.

 

 

Our president Rudy and Dominique gathered in Bodrum - Turkye for the jury meeting of the cartoon festival Aydin Dogan. What a great experience! Nice meetings, well organised, very warm welcome, great cartoons, ... what to say more. 

 

 

 

In the meanwhile the other team members did prepare the exhibitions of the Swiss Oskar Weiss and Russian Andrei Popov.

 

The opening ceremony was on the 24th of June and the exhibition is amazing. Just come and see it during this summer.

 

But the day before our president had an other serious task to accomplish: jury meeting George Van Raemdonckkartoenale Boechout.

 

The 25th of June was the opening ceremony of the Sportcartoonale of the Sportimonium in Hofstade with theme 'Sport in future'. Belgian Stefaan Provijn won the contest.

 

And a bit strange, but the opening ceremony of one of the oldest cartoon contests in the world: Knokke-Heist was last Saturday. The last Belgian cartoon event of the month June.

 

So, time to lay back for a moment and to enjoy the beautiful cartoons you can view around the world.

 

Thanks to Dominique, Ronald and Luc for the pics!

Reageer

Meld je aan of registreer je om te reageren.

Reacties

Er zijn 0 reacties op dit artikel:

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen via mail

Gepubliceerd op 27-05-2017 om 14:34u

door Saskia Gheysens

Exchanging = learning

Since a few years - once a year - the ECC-team travels to an other city to attend the opening ceremony of an international cartoon festival. So in the past you could see us in Vianden (Luxemburg), Marostica (Italy), Berlin (Germany), Legnica (Poland), St. Just (France), The Dutch cartoonfestival (The Netherlands), Porto (Portugal), ... etc.

 

This year we did choose one of the oldest festivals in the world: Gabrovo in Bulgaria. We have a long tradition of collaboration with the Gabrovo House of Humour and Satire, but we did not meet the new director - Margarita Dorovska - yet. So this was a good reason to travel to Bulgaria.

 

Our first day we spend in Sofia with Ivailo Tsvetkov and some other cartoonists and on Friday we took the bus to Gabrovo. We were welcomed by the president of the 'Club of Belgian Friends' Mariana Basheva and here husband at the busstation.

 

 

 

 

In the evenening we went to the inauguration and after a few minutes we allready saw some friends: Jean-Marie Bertin (France) and Andrei Popov (Russia) were both jury members and it was nice to meet them again.

 

    

 

The House of Humour, a museum completly devoted to all forms of laughter, is an amazing building with huges exhibition halls. For the 23th edition of the biennial there were 3 exhibitions. Of course the contest for cartoons, a contest for contemporary art, both about the theme 'Laughing in the face of...'  and a curated exhibition. 749 artists from 71 countries took part in this years edition. Almost half of the artistс who sent proposals for the juried exhibition are new to the Biennial.

 

The fact that the theme is rather broad and the three different exhibitions makes that it is a very diverse exhibition, inspite of the size of the exhibition. We were also very proud to see our Belgian friends: Constantin Sunnerberg, Stefaan Provijn and O-Sekoer among the selected cartoonists.

 

A lot of people came to the museum for the inauguration. But the speeches were so long - and only in Bulgarian - that only a few (the winners, organisers, jury members and ... the ECC-team) people made it to the end. But we were rewarded for that with drinks and finger food and an after party.

 

On Saturday we had a meeting with Margarita to exchange experiences and talk about future collaborations. We also had the oportunity to visit the library/archive of the museum. At eleven we attended  some lectures by the jury members and so we learned about French cartooning by Jean-Marie.

 

 

In the late afternoon we did go to the Gabrovo Carneval and so ended our official part of our trip to Bulgaria.

 

Exchanges like that are always great learning experiences.

 

Hope to see you next year on an other festival (suggestions are more than welcome!)

 

More information about this 23th edition and some works you can find on the website of the House of Humour and Satire.

Reageer

Meld je aan of registreer je om te reageren.

Reacties

Er zijn 0 reacties op dit artikel:

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen via mail

Gepubliceerd op 07-05-2017 om 17:21u

door Saskia Gheysens

Pastiches in cartooning

Winners in front of there works

Yesterday I was at the opening ceremony of the Cartoonfestival 'Brueghel anno 2017' in Peer. 

 

Peer acquired city rights in 1367 and so the city of Peer celebrates its  650th anniversary in 2017. One of the activities during the festive year is a cartoon contest about Pieter Brueghel The Elder. Brueghel was born in the 16th Century, in Grote-Brogel  , now a part of Peer, next to Bree (in Latin: Breda - that's way some think he is born there).

 

The organisers did not want to get bogged down in the past so they only had one question to the cartoonists: 'How would look a painting of Brueghel now, if he would live and work in Peer anno 2017?

 

An interesting, but difficult theme ... and yet 260 cartoonists from 55 countries were inspired by Brueghel's work.

 

During the opening ceremony some inaugurational speeches talked about the many parodies that were made of Brueghels work. And yet I wonder if 'Parody' is the right word for these cartoons.

 

Wikipedia tells me that Simon Dentith, defines parody as "any cultural practice which provides a relatively polemical allusive imitation of another cultural production or practice." Some say that a parody has the aim to make fun of the original art work by imitating it in a satirical way. 

 

Well I did see, during the exhibition, very few cartoons that were mocking of Brueghels art works. Most of the cartoonists did respect style, the subject and the composition of Brueghels works. They just, as the contest described, brought it to the 21th century.

 

Perhaps we should call it a form of Pastiche. A pastiche is an artform where an artist makes an art work in the same style as the original one or by putting different art works together to one new art piece. Pastiche does not make fun of the original work, moreover it really has the intention to celebrate it.

 

But cartoons are fun no? I hear you thinking. Well let's say that most of the cartoons in the exhibition are Pastiches inspired by Brueghel's work, but due to the fact that it is transformed in to 2017, it gets a funny, satirical factor. Or it let us, at least, reflect on our society.

 

Oh by the way, it was IOA, Nikola Hendrickx who won the contest. Slawolir Makal (Poland) was 2nd and the 3th prize was for Sergey Sichenko (Israël).

 

We had a great evening and enjoyed the exhibition. You can still see it till the 31th of July in the beautiful Peer: www.peer.be

 

 

 

 

 

 

Reageer

Meld je aan of registreer je om te reageren.

Reacties

Er zijn 0 reacties op dit artikel:

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen via mail

Gepubliceerd op 26-02-2017 om 12:21u

door Fernand Vogels

Marcin Bondarowicz - introduction to his exhibition

My works reflect the sensitivity of a child who is first astonished by the world around, then starts asking many questions, and eventually attempts to answer them through the creative process. The road to truth is full of dramatic questions: razor sharp and extremely precise, uncompromising, sometimes also drastic. I take up those questions with no hesitation; I observe, and consequently I comment on what I see. I make use of a wide array of symbols and metaphors which are the building blocks of my surrealistic world – so different, and so close to us at the same time.

 

Hard work began with my incurable passion for painting. I fell in love with painting as a little boy, and it has led me to the place where I am now. It is only the beginning of the road for me, and I can see no final point of destination. I am always driven by the urge to become better and better in what I do.

 

My works draw on the traditions of the Polish School of Posters. It was a philosophical, telegraphic type of poster, economical to the point of becoming abstract, but at the same time – aiming to exert a wide social impact. Time and the exploration of the various fields related to painting and graphic design have inspired the idea of creating functional art representing an individual type of artistic expression. The first commissions that I received for posters, and my desire to comment on some key social issues – brought me in contact with the field of illustration, and later press illustration, which has now very largely dominated my professional activity. The vast majority of the works presented at this exhibition have already been published.

    

Even though my illustrations have been published both in Poland and abroad, sometimes in magazines representing radically different political standpoints, what always comes first for me is “my comment on the matter”, and this is also how I approach my work.

 

I attach great importance to the emotions that appear between the author and the audience, at the meeting point of these two worlds. These emotions frequently provide the incentive for further explorations. Even though I cannot be present today at the vernissage of my exhibition, you will be able to feel my presence in my works, with which I am inextricably linked – I am one with them. I feel very honoured to be able to present them in Belgium – in a place from which I have received so much support. It is very important for me that I can thus share with you the world of my imagination.

 

 

Marcin Bondarowicz

 

The exhibition can be seen in the European Cartoon Center Kruishoutem - Belgium from the 28th of January till the 2th of April 2017.

 

 

 

Reageer

Meld je aan of registreer je om te reageren.

Reacties

Er zijn 0 reacties op dit artikel:

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen via mail

Gepubliceerd op 22-12-2016 om 11:50u

door Fernand Vogels

Branko Najhold passed away

Jury meeting 2009
Opening ceremony ECC
With Rudy opening ECC
Cartoon museum conference  Zemun
cartoon museum conference Kruishoutem

Friday the 16th of December our friend Branko Najhold passed away. Branko was the founder and organizer of the Zemun cartoon contest in Serbia. He was a great fan of cartoon art and was a great friend of a lot of international cartoonists.

About the contest of Zemun he had a few strong principles: the contest was only on invitation and you could only be a jury member for once. Together with his wife Bojana he realised some great cartoon exhibitions with limited means.

 

Our president, Rudy, did meet Branko for the first time in 2007. It was the start of a lot of exchanges between Branko and the ECC.  Branko attended the opening ceremony of the ECC that same year and in 2009 he was jury member of the Euro-kartoenale Kruishoutem 'Sand, Pebble and Gravel' .

 

Branko and Bojana were the hosts of the 3th cartoon museum meeting that took place in Zemun in 2011 and he was a year later in Kruishoutem again for the 4th edition of the meeting and the birthday party of the ECC.

 

This summer Branko was so proud that he finaly got a great place to create a cartoon library in Zemun.

 

Branko was not only a great cartoon lover, he was interested in a lot of things, as in history and archeology and in African Art. A wise and very nice man. I will remember him as 'an observer', a person that likes a great discussion and the man with the eternal sigaret in his hands.

 

Branko did reach the age of 69 years.

 

We will miss him!

 

Saskia

Reageer

Meld je aan of registreer je om te reageren.

Reacties

Er zijn 0 reacties op dit artikel:

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen via mail

Gepubliceerd op 09-12-2016 om 13:09u

door Saskia Gheysens

Cartoon contest Olen

Tawan Chuntra from Thailand Tin Jar
Jovo Skomac from Serbia - Copper jar
Mojtaba Heidarpanah Iran - earthen jar
Mehdi Azizi - Iran Press prize
Konstantin Kazanchev - Ukraine prize Amnesty International
Karolina Gmiterek wins the prize for the best Polish entry distributed by the Pomerian town of Bialogard.

Sport from start to finish, sports as a game, as a run-up to Olympic records, was good for 340 participants, 55 nationalities and 1089 entries.
220 cartoons responded the call for Medical attention for Everyone, the Amnesty International theme.
Most of the cartoonists now know the prospects of digital participation although some still have problems with the upload process.

From the entries, some coming from Afghanistan and Macau, new regions for the Kartoenale, 10 were selected after intens consideration. Unfortunately not one author turned out to be a Belgian.

In the Youth category the first prize goes to Yi Lin Yuan. She is a pupil in the youth academy in Beijin China, already well known to us. So it seems that also in the Far East it is a common expression: Win by a nose.
Second place we find Rojina Fetanat from Iran who painted a weight lifter in trouble.
The third prize is for the beautifull Cobra-like painting of Melissa Emily Welsh from Istanbul, Turkey. She travelled all the way together with her mother from the crossroads between Europe and Asia to Olen to collect her prize. Amazing.
The last Youth laureat is Nina Khmelyova from Russia whose smart chameleon is an exceptional idea.
Sponsor Decathlon came with three additional prizes for children of our region who delivered their creative piece of work in the shopping-mall.
Mia Loper, what's in a name, Nikita Tas and Sarah Van Mol reached the podium.
In their wake followed deserving youngsters from Brasil, China, Egypt, Iran, Israël, the Netherlands, Servia, Spain, Turkey and Belgium.

In the adult section Tawan Chuntra from Thailand wins the Tin Jar. His skating ironer or striking skater represents the inital idea of a sports amateur.
The Copper Jar goes to Jovo Skomac from Serbia who catches the grinding actuality of the fugitives. Some run for victory, some just hope to reach save ground.
The earthen Jar travels to Mojtaba Heidarpanah in Iran. His cartoon represents the perseverance that makes outstanding performance possible.
His compatriot Mehdi Azizi gets the Inktpot, the press prize. His entry illustrates the youthful imagination, hope and optimism in a very poetic way.
We hand over the A.I.prize to Konstantin Kazanchev from Kiev in the Ukraïn.
His cartoon is the synthesis of the theme in demand. Clenched together in a simple but brillant design.
Thanks to the good care of Rita and Herman on one side and Jef on the other, Konstantin could enjoy the cultural highlights of Tongerlo/Westerlo, Antwerp and Leuven. It was so different from the misery his country is ended up.
With a manipulation of Jean-François Millet’s 'Gleaners' into a sports event, Karolina Gmiterek wins the prize for the best Polish entry distributed by the Pomerian town of Bialogard.

The coming to Olen of both Melissa and Konstantin heartens the organisors, the sponsor and all the other invitees. That too was the idea of our alderman of the cultural department, Riet Smits, who, by means of some smutty jokes, turned the rather formal ceremony into the typical Olen way of doing.
After the prize delivery ceremony it was about time for the winner of the Kartoenale Photo and Bike Quest to collect a splendid design bycicle from the local but world wide reputated Norta factory.
For this quest, the 6th edition already, bikers must locate 60 photographs over a 30 kilometer long traject. Part of these photographs must be linked with cartoons from te Kartoenale collection. This event during summer, makes a connection between sportive recreation, tourism and the art of cartoon.

Everytime Belgian cartoonists are not present in great numbers it is a little unfortunate.
But it is always a great help to see the delegation from Kruishoutem that never fails to join the prize delivery ceremony. Rudy Ghijsens, his daughter Saskia and Fernand Vogels, the initiator and inspirators of the European Cartoon Centre Never fail in Olen.
Kruishoutem is a somewhat small place where, apart from a three stars restaurant, isn't much to see at first sight. Much alike Olen.
In cartoonland however, the village has the aura of a temple of caricature art, a bit like Rome is for the religious. From all over the world artist frequent the centre, keep exhibitions, attend colloquia on the cartoon matter and so on.
The exhibition in 2014 on War cartoons inspired by the Great World War was without exaggeration world class.
Thank you friends for your presence.

Behind the scenes we already started for the next edition.
Main theme is Agriculture, the cultivation of vegetables, crops and fruit.
For Amnesty International we keep the main theme: Human Rights, obvious but never
forever acquired.

Succes.

çois Veldeman

Reageer

Meld je aan of registreer je om te reageren.

Reacties

Er zijn 0 reacties op dit artikel:

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen via mail

Gepubliceerd op 07-11-2016 om 11:56u

door Saskia Gheysens

Marc Sleen died

Yesterday the Belgian comic strip author Marc Sleen passed away. The 93 year old Marcel Neels was best known for his series Nero, which he drew from 1947 until 1992.

 

But he started his career in 1944, at the end of the Second World War, as a polical cartoonists for the Catholic newspaper De Standaard (later: De Nieuwe Standaard and De Nieuwe Gids). Almost every day he had to produce a caricature related to a relevant news topic. He could be seen as a pioneer in press cartooning in Flanders. In the beginning, just after the war, Hitler and Germans are a frequent topic for his cartoons. As he drew for a catholic newspaper the communist party and Stalin were also commonly used subjects in his work.

 

In 1945 a new Catholic Party (CVP) was born and as cartoonist of De Gids the cartoons and caricatures of Sleen can be seen as propaganda for that new political party. In important political issues of that time as the Koningskwestie (that leaded to the abdication of the King LeopoldIII), the 'Schoolstrijd', ... Sleen took clearly side against the socialist party that gouvernt the country at that time.

 

Also in the comic strips of Sleen humour and politics can be found. Later, when Sleen is recognized for his great skills as artist his work is less influenced by a specific political orientation and we can see a more independant comic strip author.

 

A lot of Belgians have great souvenir about reading Nero in their childhood. As every Nero story ended by a family gathering with Belgian Waffles as meal, we could best honour the work and life of Marc Sleen by organising a great 'Waffle Party' !

 

Thanks for the great cartoons, caricatures and stories!

Reageer

Meld je aan of registreer je om te reageren.

Reacties

Er zijn 0 reacties op dit artikel: