Logo Facebook Logo Twitter Logo Pinterest Logo Tripadvisor Logo Instagram
Homepage nl | fr | en

De jury van de 21ste Euro-Kartoenale Kruishoutem 2017 'De Ziel'

Terug

Op 27 januari komt de 9-koppige internationale jury samen in het ECC om de cartoons te selecteren voor de tentoonstelling en de catalogus en de prijswinnaars aan te duiden van onze 21ste Euro-kartoenale 'De Ziel'.

 

André NOLLET, voorzitter

Ook dit jaar mag André Nollet zijn rol als voorzitter van de jury van de Euro-kartoenale opnemen. Met zijn 71 jaar kan hij trouwens héél wat ervaring in cartooning voorleggen.
Hij was docent reclamevormgeving aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen en heeft een eigen ontwerpbureau Nollet Cartoons & Creatie. Hij tekende jarenlang actualiteitscartoons voor verschillende kranten. Momenteel concentreert hij zich op cartoons als communicatie binnen bedrijfsstructuren. Management, organisatie, veiligheid, hygiëne...
Cartoons moeten voor André vooral wat humor brengen in het dagelijkse leven.
Op onze vraag of het geen gekkenwerk is om in deze tijden nog in jury's te willen zitten, je krijgt als jurylid immers bakken van kritiek over je, antwoordt hij: 'Da's helemaal niet gek, iemand moet het toch doen en dan ben ik altijd bereid'.
André verwacht eigenlijk dat de cartoons grafisch verzorgd zijn en dat ze een verrassend effect bevatten.
Een slogan die hemzelf typeert: 'Wees direct!'
André wenst alle deelnemers veel succes en hoopt dat de beste mag winnen. 

www.nollet-cartoons.be

 

Hilde Vandervelde

Hilde Vandervelde vertegenwoordigt de sponsor ‘deMens.nu’. Dit is de koepelorganisatie van Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Ze is eindredacteur bij het deMens.nu Magazine, en was voordien redacteur bij het weekblad Humo. Ze is ook bestuurder van Beeldenstorm vzw, een organisatie die een brede waaier aan artistieke, kunsteducatieve en sociaaleconomische projecten aanbiedt.

“Cartoons zijn voor mij een vorm van vrijheid van meningsuiting, een universeel mensenrecht en een fundamentele waarde binnen het vrijzinnig humanisme. Een boeiende vraag daarbij vind ik hoe ver humor kan of mag gaan. Geen enkele vrijheid is immers absoluut.”

Ze is vooral benieuwd te zien hoe mensen van verschillende nationaliteiten, achtergronden en overtuigingen het thema ‘De Ziel’ benaderen en hoe die diversiteit haar neerslag zal vinden in de ingezonden cartoons.

“Voor mij dient er een mooi evenwicht te zijn tussen het grafische en de boodschap. Beide zijn belangrijk en moeten elkaar versterken. Een cartoon moet opvallen en krachtig genoeg zijn om een idee in één beeld te vatten en over te brengen, moet minstens een glimlach uitlokken en tegelijk aanzetten tot een moment van reflectie.”

Als jurylid zal ze streng maar rechtvaardig zijn. Haar slogan: de wereld onbevooroordeeld, maar kritisch tegemoet treden.

 

www.demens.nu

 

Elzbieta Laskowska (Polen)

Elżbieta is directeur en curator van het Museum of Caricature and Cartoon Art in Warschau. Van opleiding is ze kunsthistoricus. Ze was al jurylid bij verschillende cartoon- en kunstwedstrijden in Polen, en ze verwacht dat de deelname aan de jury van de 21ste Euro-kartoenale een geweldige ervaring zal zijn. 

Het thema ‘De Ziel’ is erg moeilijk. Een ziel wordt meestal geassocieerd met een levend wezen. Maar soms zeggen we ook dat 'objecten een ziel hebben'.

 “Het zal zeer interessant zijn om de verschillende interpretaties van dit thema in de grafische kunst te evalueren. Ik zal op zoek gaan naar de ideale combinatie (en ik denk dat dit mogelijk is) van het idee en de artistieke interpretatie, die het gevoel voor humor van de kunstenaar aantoont. Voor mij is dit de essentie van een goede cartoon.

De studie van cartoons kan een onuitputtelijke bron van inzichten zijn over welke artistieke middelen best gebruikt kunnen worden in een cartoon en op welke manier.
Ik ben een 'believer'. Ik geloof in de kracht van de karikatuur- en cartoonkunst. Ze weerspiegelen onze problemen, successen en mislukkingen. En ze kunnen niet alleen 'grappig' zijn, maar ook tot nadenken stemmen.”

 

http://muzeumkarykatury.pl 

 

IAN (Jan De Graeve)

Jan De Graeve is een vast jurylid van onze Euro-kartoenale.

Jarenlang becommentarieerde hij met cartoons de politiek in belangrijke Belgische kranten en weekbladen (De Morgen, De Standaard, Knack, ...).

Over het thema zegt hij: 'Het is met de Ziel zoals met God: ze zijn geschapen naar het beeld en de gelijkenis van de mens. Dus zijn ze boeiend.'

Als jurylid stelt Ian zich wel een bijzondere doelstelling: de andere juryleden beletten om slechte inzendingen goed te keuren: 'Ik wil het banale weren en eis gewoon een minimum aan grafisch niveau. Ik wil geen goede boodschappen belonen, wel goede cartoons bekronen.'

Hij is 'streng maar rechtvaardig' en een cartoon moet 'directe duidelijkheid' bieden.

 

 

 

 

Luc Govaert

Luc Govaert is de vertegenwoordiger van sponsor het Willemsfonds in onze jury.

Hij is vertrouwd met de cartoonwereld, en tekent zelf portretten, karikaturen en cartoons met als pseudoniem Lugo. Hij maakt ook illustraties voor het ledenblad van het Willemsfonds, affiches en logo’s. Heel zijn leven is hij al stripfanaat.

Cartoons, en kunst in het algemeen, hebben hem altijd geboeid. En hij kijkt ernaar uit om nieuwe mensen uit de cartoonwereld “persoonlijk” te leren kennen, misschien het begin van het uitbouwen van een nieuw netwerk.

Hij hoopt dat in de cartoons zeker het contrast aan bod komt tussen de “ziel van de doorsnee mens” met “deze van de politieke, in menig opzicht wereldvreemde, leiders”.

Luc: “Een cartoon dient meteen begrijpbaar en spiritueel te zijn, niet per se ludiek. De waarde van de idee achter de cartoon gaat m.i. boven deze van de tekenstijl. Indien deze prima is, komt deze het idee ten goede. Maar als teamplayer en democraat sta ik uiteraard open om aandacht te geven aan de mening van anderen om een beoordeling bij te sturen."

 

www.willemsfonds.be 

  

Marco D'Agostino (Italië)

Marco woont in Pescara aan de Adriatische kust van Italië.

Reeds op jonge leeftijd raakte hij besmet met het tekenvirus, maar pas in 2009 begon hij eerder toevallig deel te nemen aan cartoon- en karikatuurwedstrijden, en met succes. In 2013 behaalde hij de ‘Prijs van het ECC’ in de Euro-Kartoenale ‘De Fiets’ en had daardoor al een persoonlijke tentoonstelling in het ECC.

Het is de eerste maal dat hij jurylid is van een cartoonwedstrijd, maar hij is ervan overtuigd dat hij voldoende ervaring heeft in de cartoonwereld.

‘De Ziel’ is geen materie, en dus inderdaad moeilijk te visualiseren in een cartoon. Een moeilijke, maar zeker geen onmogelijke opdracht voor een goede cartoonist. De essentie van een goede cartoon is het idee en de boodschap. Deze mag een beetje verborgen zijn, maar zal, als hij goed kijkt, bij de toeschouwer wel een glimlach opwekken.

Als jurylid zal Marco nauwgezet zijn, zorgvuldig en samenwerkend.

Zijn slogan: een cartoon moet niet alleen een glimlach opwekken, maar ook onmiddellijk een ernstige reflectie.

 

http://www.marcodagostino.eu/ 

 

Ronald VANOYSTAEYEN

Ronald was in 1986 de initiatiefnemer en medestichter van de ‘George van Raemdonckkartoenale’ in Boechout. Hij is tevens voorzitter van vzw International Humour in Art (IHA) een vereniging die zich bezig houdt met humor en kunst, of beter humor in de kunst.

Hij was al jurylid in vele kartoenales in België, Polen, Duitsland en Canada. Én als cartoonist had hij zelf al persoonlijke en groepstentoonstellingen in Polen, Oekraïne, Frankrijk en België.

Hij is erg benieuwd naar de inzendingen in Kruishoutem omdat dit een van de betere wedstrijden is waar zich meestal toptalent aanbiedt. Hij hoopt echt dat er wel degelijk ‘Soul’ in de cartoons zit, dat het cartoons zijn meer over de innerlijke mens, de ‘spirit’. Wait and see!

De essentie is voor hem ‘het idee’, dat is de echte ziel van de cartoon, de uitwerking moet natuurlijk ook in orde zijn. Een goede zwart/wit cartoon, een lijntekening is voor hem evenveel waard als de mini-schilderijen van sommigen.

Als jurylid beschrijft hij zichzelf als een rustige kijker naar de wondere wereld van de cartoons. Door zijn ervaring heeft hij al snel het koren van het kaf gescheiden en dan duurt het wel even langer om de volgorde van de prijzen te bepalen, in samenspraak met de andere juryleden natuurlijk. Hij zal ‘zijn’ keuze echter wel verdedigen.

“In alles zit humor, maar soms moet je wel doordringen tot de ziel der dingen om deze te ontdekken”.

 

www.iha.be 

 

Roger Penwill (UK)

Roger is al meer dan 50 jaar cartoonist en was al jurylid in verscheidene Europese cartoonwedstrijden (Groot-Brittanië, Oekraine, Turkije, Griekenland, Cyprus en Roemenië).

"Elke jurering is anders, heeft een eigen manier om de winnaars te kiezen. Juryleden hebben verschillende meningen en voorkeuren en je hebt geluk als jouw keuze overeenkomt met die van de anderen".

Voor Roger moet een cartoon grappig zijn, goed getekend en, belangrijker nog, een origineel en waarschijnlijk verrassend idee bevatten. Roger: ‘De Ziel is een erg uitdagend onderwerp. Het is een abstract begrip, bestaat de ziel en zoja, wat is het dan? Het is zeker een bijzonder moeilijk thema voor cartoons zonder bijschriften. Ik ben benieuwd hoe het wordt geïnterpreteerd.’

Als jurylid wil hij vooral onbevooroordeeld zijn. En dat is dikwijls moeilijk als je de cartoonist kent, maar hij tracht zeker eerlijk te zijn. Zijn slogan: 'Keep it simple'.

 

http://www.penwillcartoons.com/ 

 

Karl Meersman

 

Karl werd geboren in 1961 en woont in Sint-Niklaas. Hij is de huistekenaar van de magazines Trends, KnackFocus en Knack. Hij volgde aan diverse academies figuurtekenen, prentkunst, reclametekenen en kunstgeschiedenis.

Hij voelt zich sterk aangetrokken tot ‘satire' en de spotprenten van het ‘Fin-de-Siècle': Félicien Rops, Toulouse Lautrec en Honoré Daumier blijven hem tot vandaag inspireren.

Voor Karl is: ‘humor een vorm van intelligentie. Van broodnodige (zelf)relativering ook. Bovendien is de cartoon als kunstvorm een vreedzame daad van verzet, die machtslust en ijdelheid te lijf gaat. Lang leve de spotprent dus.’

Wat hij verwacht en/of hoopt te zien in de cartoons over de ziel? “Ik heb meestal geen verwachtingen. Mijn geest is een blanco blad, dat hopelijk vol getekend wordt met zeer verrassende prenten die me ook raken in mijn ziel…”

En de essentie van een goede cartoon is volgens Karl de ongewone, verrassende zienswijze. Graag interpreteerbaar, tot lachen én tot nadenken stemmend. En technisch goed gemaakt. Als jurylid is hij streng maar rechtvaardig; bij aanvang snel beslissend, in de finale eerder traag. Zijn slagzin: "De waarheid bestaat niet" (stel een andere jury aan en je hebt waarschijnlijk een andere prijswinnaar) - of ook: "Er is niemand waar je niets van kan leren."

 

http://www.karlmeersman.be