Homepage nl | fr | en

Blog

Share on TwitterShare on FacebookShare by mail

Published on 2020-11-29 at 11:17h

by Fernand Vogels

Middeleeuwse Joligheid

This article is only available in Dutch. Jan Oplinus from the ECC Cartoonbooks Club did some research about The Middle Ages in cartoonbooks. 

 

Rare jongens, die Middeleeuwers.

 

Op de de één of andere manier hebben de Middeleeuwen me altijd aangesproken. Ik herinner me dat ik vele jaren terug de boekenreeks (1977-1983) Wat ‘n Leven van wijlen Roger Linskens verslonden heb. In deze heel toegankelijke reeks kwam het dagelijks leven van toen tot leven. Wat bleek? Zo gek waren ze in die tijd nog niet en verkeersproblemen en generatiekloven waren de Middeleeuwers niet onbekend. Alleen van cartoons had men nog nooit gehoord. Het is dan ook niet raar dat ik, o toppunt van Middeleeuwse Joligheid,  Monty Python and the Holy Grail (1975) de grappigste film aller tijden vind.  


Recent ontdekte ik de Facebook groep Medieval Jollity: “a fun group for those who love all kinds of medieval humour. With emphasis on the fun!”. De groep is een bonte verzameling van memes, grappen, quotes en cartoons. Zo nu en dan post ik daar een cartoon. Kwestie van de wereld kennis te laten maken met cartoonisten die wel eens een Middeleeuwse grap pleegden in één of ander cartoonboek.  Pat Mallet (1941-2012) maakte er verschillende in “… und die kleinen grünen Männchenn waren doch dabei. Die Geschichte unseres Planeten” (1979). Deze knotsgekke apocriefe wereldgeschiedenis in cartoonvorm mag er wezen. 
  
Bij de Middeleeuwen horen ook monniken. Hugh Burnett (1924-211) verwierf in Engeland naam en faam met zijn cartoonbundels over monniken getiteld  "Top Sacred" (1960), "Sacred and Confidential" (1961),  "Beware of the Abbott" en “Nothing Sacred” (1962). In 1963 verscheen  bij De Arbeiderspers een compilatie als Nederlandse pocket onder de naam “Monnikenwerk”. Het gaat grotendeels wel om cartoons met een onderschrift, niettemin met een portie “jollity”. 
 
In “ Clin d’Oeil - Les meilleurs gags ” (Edit.Lombard, 1989), een compilatie uit de schitterende  cartoonreeks van  tekenaar Serge Ernst vind ik 2 schitterende monniken cartoons.  De meeste cartoons verschenen eerder in het stripblad Kuifje. Deze uitgave werd voorafgegaan door  8 Clin d’Oeil cartoonboeken. Een aanrader en vooral heel grappig. 
 
Laten we ook de Middeleeuwse heksen niet vergeten. In “Les Sorcières bêtes et Méchants” (Bagheera, 2000) van Patrick Larme kunnen we genieten van schitterende macabere en bloederige  humor. Het is één van mijn favoriete stop-comics. De grappen bestaan telkens uit 3 plaatjes voorafgegaan door een citaat met bijhorende tekening. 
 
Uit de “oude doos” kan ik Das Schlachtross van Paul Flora aanbevelen. (Diogenes Verlag, 1957) - Ein Buch von Kriegern. Vooral de Middeleeuwse ridders te paard  in dit boekje zijn in een unieke stijl getekend. 
 
Lekker absurd is ook “Lasst hupen aus alter Zeit - Die Geschichte des Automobils von der Steinzeit bis Henry Ford I - nach Ausgrabungen von H.U. STEGER” (Diogenis Verlag, 1955). Wie eens Middeleeuwse automobielen wil zien, moet zeker dit boekje ter hand nemen. O ja, of ook de Babyloniërs, Egyptenaren, Grieken, Romeinen en Ivan de Verschrikkelijke een rijbewijs hadden komen we niet te weten, wel dat ze over gemotoriseerd vervoer beschikten. Althans volgens Hans Ulrich Steger (1923-2016). 


Ik denk bij deze ook aan de cartoon van de geharnaste ridder die zelfmoord probeert te plegen. Getekend door  Claude Serre (1938-1998) in Savoir Vivre (Glénat, 1981-1998). Het thema van de cartoons in dit boekje is, in tegenstelling tot wat de titel laat vermoeden is de dood.  
En dan zijn er nog de vele Viking cartoons. Ik herinner me een hele leuke van die viking met ingebouwde telefoon in zijn helm. 
 
Om af te ronden leer ik u nog een mooi Engels woord waarmee ik kennismaakte in de groep: trebuchet. Spreek uit op zijn Frans. 
Dat is  zo’n grote Middeleeuwse katapult waarmee men vestingen met stenen en ander tuig bestookte. Handige Harries onder u mogen er gerust eentje nabouwen om zo de stroogstoppels in deze wereld met ladingen  cartoons te bestoken... 
 
Jan Oplinus 
ECC Cartoonbooks Club 

Post a comment

Log on or register to be able to post a comment.

Comments

There are 0 comments on this blog post: