Logo Facebook Logo Twitter Logo Pinterest Logo Tripadvisor Logo Instagram
Homepage nl | fr | en

Historiek

Terug

In 1978 legde het Willemsfonds van Kruishoutem de grondslag voor de "Euro-Kartoenale". Er werd gestart met een cartoontentoonstelling, zonder competitie en zonder opgelegd thema. In 1979 werd de eerste echte cartoonwedstrijd ingericht. Deze wedstrijd was enkel voorbehouden voor Vlaamse tekenaars en had als thema "Kip en Ei".

 

Met de opgedane ervaring en na zorgvuldige voorbereiding van twee volle jaren werd dan in 1981 de eigenlijke "Euro-Kartoenale" gelanceerd met hetzelfde thema als in 1979. Gelet op de zware financiële lasten die een dergelijke organisatie met zich meebrengt, werd beslist de wedstrijd slechts om de twee jaar te organiseren.

 

1985 werd voor de Euro-Kartoenale de definitieve doorbraak in het internationale cartoonwereldje. Het aantal deelnemers verdrievoudigde en de pers besteedde nationale aandacht aan de wedstrijd.

 

In 2007 werd een absolute top bereikt. Ondanks het moeilijke thema 'Sloten en Sleutels' stuurden niet minder dan 992 cartoonisten uit 85 landen ons 4.000 tekeningen. De ingezonden werken werden gekenmerkt door een hoge grafische en humoristische waarde.

 

En zo gaat het succes steeds maar verder. Eenvoud, kwaliteit, eerlijkheid en respect voor de artistieke creaties van de cartoonist zijn principes die de organisatoren hoog in het vaandel dragen. De thema's worden zorgvuldig gekozen, zijn universeel en niet steeds de meest voor de hand liggende, wat ons ook onderscheidt van andere cartoonales.

 

Nieuwsgierig naar de thema’s, deelnemersaantallen, de jury en sfeerbeelden van de voorbije edities? 

Neem dan zeker hier een kijkje.