Homepage nl | fr | en

Tentoonstellingen - Assemblages - Jan Dewilde

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 12 april tot 21 juni 2020

Om de verspreiding van COVID-19 te vertragen, sluit het ECC tijdelijk de deuren tot 19 april.

 

Jan Dewilde werd geboren in Kortrijk in 1955 (op 1 april!). Hij volgde het regentaat plastische opvoeding in Brussel. Hij gaf les plastische opvoeding, muziek en bewegingsexpressie in het buitengewoon secundair onderwijs bij  jongeren met een mentale beperking.

“De spontane, complexloze manier van werken, de wat kinderlijke verbeelding en vormentaal van deze jongeren heeft me zeker beïnvloed.

 

Ik ben zo’n tien jaar gepassioneerd bezig met assemblages. Assemblages zijn beelden die ontstaan door bestaande voorwerpen samen te voegen. Ze versmelten en er ontstaat een compleet andere betekenis. Een wereldberoemd voorbeeld van een assemblage is de stierenkop van Picasso,  gemaakt met enkel een fietszadel en fietsstuur.

 

Ik noem mijn tentoonstelling ‘verwandering’. Neen, dit is geen tikfout, maar een samenvoeging van “verwondering” en “verandering”. Twee sleutelwoorden voor waarmee ik bezig ben. Oude voorwerpen fascineren me. Het zijn stille getuigen van ons verleden. Vaak met de hand gemaakt, doorleefd, gepatineerd door intens gebruik. Hout, metaal, leder: puur. Mooi, maar nutteloos geworden. Via mijn beeldjes krijgen deze voorwerpen een tweede kans.

 

Ik hou van eenvoud. Een beeldje bestaat vaak uit één tot vier voorwerpen. Kunst is vaak zware kost. Soms lijkt het alsof kunst zwaar, moeilijk, ingewikkeld en gewichtig móet zijn. Ik hou ervan om te spelen, me vrolijk te maken, licht en kinderlijk verwonderd te zijn.

 

Verwanderen.

Ik ben dankbaar voor je glimlach.”

 

De tentoonstelling is te bezichtigen in het Europees Cartoon Centrum van 12 april tot 21 juni 2020, elke zondag tussen 10-12 en 14-17u. Voor groepen vanaf 10 personen ook op andere dagen mits afspraak.