Logo Facebook Logo Twitter Logo Pinterest Logo Tripadvisor Logo Instagram
Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - 100 cartoons zonder woorden (Carlos Brito - Frankrijk)

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 10 april tot 19 juni 2016

Carlos Brito werd bij toeval geboren in Lissabon in 1943 en verhuisde in 1963 om politieke redenen naar Parijs. Hij studeerde handelswetenschappen en sociologie, en volgde geen enkele artistieke opleiding.

 

Zijn loopbaan van 1957 tot 1979 kan je nog het best omschrijven als ‘12 stielen en 13 ongelukken’, met allerlei jobs zowel in Duitsland, Frankrijk als Portugal. In 1970 werd zijn eerste cartoon gepubliceerd in ‘Rouge’. Na de Anjerrevolutie in Portugal (1974) werkte hij voor verschillende Portugese dag- en weekbladen en sinds 1980 is hij perscartoonist in Frankrijk. Hij tekende onder andere voor ‘Le Monde’ en ‘Le Canard enchaîné’ tot in 2012. Cartoons die, om welke reden dan ook, niet gepubliceerd werden kregen een plaats op zijn blog. Ook na zijn pensioen blijft Brito héél actief in de cartoonwereld.

 

Hij had al tentoonstellingen vele Europese landen, maar ook in Mexico, Argentinië, Brazilië, Cuba, Japan … en was jurylid in cartoonwedstrijden als Greekartoon, WorldPress Cartoon, Don Quichotte, Piracicaba, Niels Bugge, Bienal Internacional de Humorismo Grafico Cuba… In 2004 kreeg hij in Saint-Just-le-Martel de « Grand Prix de l’Humour Vache ». Hij publiceerde onder andere ‘Brito Non Conforme’, ‘Brito Édition Spéciale’ en werkte mee aan ‘L’Almanach du Dessin de Presse’, een (antiklerikale) uitgave ‘NON de dieux’… Hij is momenteel vice-president van FECO (Federation of Cartoonists Organisations).

 

Brito is ervan overtuigd dat "In een wereld waar we gewoon de stroom lijken te volgen en weinig kritisch staan tegenover wat er om ons heen gebeurt, de missie van een cartoonist erin bestaat de lezer uit te dagen. De aangereikte ideëen moeten de lezers aan het denken kunnen zetten en ze uitnodigen om te reageren, om de wereld beetje bij beetje te veranderen. Dit kan enkel als de pennentrekken op het witte blad de nodige dosis humor bevatten, op het gemoed werken en bij voorkeur ook geen enkele tekst bevatten."

 

De tentoonstelling is te bezichtigen in het ECC van 10 april tot 19 juni 2016, elke zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Voor groepen vanaf 10 personen ook op andere dagen mits afspraak.