Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - Aleksandre Sergeev (Rusland)

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 06 februari tot 03 april 2022

Aleksandre Sergeev won vorig jaar de 'Prijs van het ECC' op de Euro-kartoenale ‘Kansen en Opportuniteiten’.

 

Aleksandre werd op 1 september 1948 geboren in het toenmalige Leningrad (Sint-Petersburg). Zijn moeder beweert dat hij begon te tekenen vanaf zijn tweede verjaardag. Sergeev ging naar de Academie voor Schone Kunsten om te schilderen en studeerde daarna aan het Polygrafisch Instituut van Moskou.

 

Zijn hele leven illustreert hij boeken. En dit waren er de voorbije 40 jaar al meer dan 500. Zijn passie voor cartoons ontstond al van kinds af aan.

'Ik verzamelde ze per onderwerp. En geleidelijk aan begon ik ze zelf te tekenen en aan mijn vrienden te laten zien.'

 

In 1983 werd hij lid van de Leningrad Cartoonisten Club, waar hij Viktor Bogorad, Mikhail Zlatkovsky, Andrei Feldstein en andere meesters van de humor en de satire leerde kennen. Zijn allereerste cartoonprijs was in Kruishoutem, toen hij in 1987 met ons 'Zilveren Ei' naar huis ging. Daarna volgden prijzen in Italië, Denemarken, Turkije, Japan, enz. De teller staat op meer dan 50 en hij blijft tekenen.

 

'Het is moeilijk om mijn eigen werk te beschrijven', aldus Sergeev. 'Het idee ontstaat heel vaak spontaan en onverwacht, dag en nacht. Dan is het belangrijk om dat te blijven vasthouden zodat ik het later kan tekenen. Overal waar ik kom sla ik informatie op, ontpopt zich een idee aan mijn brein: een simpel woord, een blik, een fragment op TV, een artikel of een boek. Ik probeer beelden te maken, waar geen woorden voor nodig zijn. Het hoeft niet steeds grappig te zijn wat mij betreft. De essentie van een cartoon is voor mij de idee, de technische uitvoering en uiteraard het esthetische aspect.'

 

Verder kijkt Sergeev met veel belangstelling naar hoe kunst en cartoons vorm krijgen in hun context. Ontstaat en terug sterft ... . 'Cartoons en humoristische kunst worden in verschillende landen en door elk individu anders geïnterpreteerd, dat is een heel boeiende gedachte.'

 

De tentoonstelling is te bezichtigen in het ECC van 6 februari tot 3 april 2022, elke zondag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur, met in acht name van de coronamaatregelen.