Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - Brasser

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 09 januari tot 10 april 2011

Paul De Valck werd geboren op 6 maart 1937 in Humbeek. Toen hij met Leona Van Belle uit Schepdaal huwde en in de jaren zestig in deze deelgemeente van Dilbeek kwam wonen, werd hij een "rasechte geadopteerde Pajottenlander". Zijn pseudoniem ontleende hij aan de spotnaam van de Humbekenaren: de "BRASSERS". Hij overleed op 15 maart 2001 thuis in Schepdaal en kreeg postuum het ereburgerschap van de gemeente Grimbergen.

 

Zijn 'werkende' loopbaan begon hij als foto- en filmretoucheur bij drukkerij ASAR in Anderlecht. Later werkte hij als grafisch redacteur en journalist voor de KWB en de KAJ. Zo tekende hij in De Volksmacht, Raak, de Brusselse Post, Fladder, TV-Express ... Hij tekende ook bijna 40 jaar in 't Pallieterke.

 

In het begin van de jaren 70 verschenen in De Standaard, Het Nieuwsblad en De Gentenaar de "schaVOTjes", de veel besproken "GRAFiekjes" en "Brasserie". In De Standaard tekende hij ook cartoons voor de rubriek "Courant" van Gaston Durnez.

 

25 jaar (van 1975 tot 2000) tekende hij de dagelijkse "PRIK" in Het Nieuwsblad en De Gentenaar. Emiel De Bolle, Leo Fabri, Cram en Royer waren er de andere tekenaars van dienst. Ze werden opgevolgd door MAREC, die nu nog steeds voor de dagelijkse 'lachinjectie' zorgt.

 

Samen met André Nollet en Emiel De Bolle werkte hij mee aan het jaarboek "'t Jaar 1991 uitgePERST". Van 1996 tot 1999 tekende hij de wekelijkse cartoon "Pen & Streek" voor Ring-TV, de regionale TV-zender Vlaams Brabant.

Hij nam deel aan zowat alle cartoonales over de hele wereld. Hij rijfde dan ook heel wat prijzen en onderscheidingen bijeen. Op nationaal vlak kreeg hij zijn eerste onderscheiding in 1968 met de publieksprijs op de wereldkartoenale van Heist-Duinbergen. Daarop volgden prijzen in de wereldkartoenale van Beringen, de perssprijs in Hoeilaart... Op internationaal vlak won hij tweemaal de persprijs in de gerenommeerde 'Yomiuri Shimbun' in Japan. Zijn cartoons waren te bewonderen in Japan, Zuid-Afrika, Griekenland, Ierland, Engeland, Zuid-Korea, Frankrijk, USA, Nederland, Polen en nu zelfs in Kruishoutem.

Uit zijn zeer omvangrijk werk selecteerden zijn vrienden en ex-collega's Emiel De Bolle en André Nollet een 300-tal tekeningen, die na zoveel jaren nog steeds actueel zijn. Binnenlandse politiek, de Vlaamse zaak, kerk, sport, milieu, dieren en ook Brassers “zwarte humor” komen aan bod.

 

De tentoonstelling "Brasser - tijdloze humor" is te bewonderen in het Europees Cartoon Centrum, Brugstraat z/n te Kruishoutem van 9 januari tot 10 april 2011, elke zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Voor groepen vanaf 10 personen ook op andere dagen mits afspraak (à 2,5€ per persoon, inleiding en drankje inbegrepen - reservatie via Rudy Gheysens, tel. 0495-76 38 74 of info@ecc-kruishoutem.be).

 

Enkele sfeerbeelden van de openingsavond...

 

en een voorsmaakje van Brassers tijdloze humor: