Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - CATS - Gürbüz Dogan Eksioglu (Turkije)

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 19 september tot 19 december 2021

Gürbüz Dogan Eksioglu is een Turkse cartoonist, grafisch ontwerper en academicus. Hij werd geboren in Mesudiye Ordu (Turkije) in 1954. Na de middelbare school studeerde hij twee jaar voor burgerlijk ingenieur, maar hij was niet geïnteresseerd in dit onderwerp. Later studeerde hij aan de Marmara Universiteit Faculteit voor Grafische Vormgeving tussen 1975 en 1979. Na zijn afstuderen werkte hij een tijdje voor een reclamebedrijf. In 1981 werd Gürbüz assistent aan de afdeling grafische vormgeving van de Marmara Universiteit. In 1992 behaalde hij er zijn doctoraat. Aan deze universiteit doceerde hij illustratie, grafisch ontwerp en andere kunstgerelateerde cursussen. In 2006 begon hij les te geven aan de Yeditepe Universiteit, een privéschool.

 

Gürbüz tekent cartoons sinds 1977 en heeft 71 prijzen gewonnen. Hij ontving 5 keer een uitmuntendheidsprijs bij de Yomiuri International Cartoon Competition. Hij was ook de eerste winnaar van de Aydın Dogan cartoonwedstrijd 1984. Later was hij ook jurylid van deze cartoonwedstrijd.

 

Gürbüz nam deel aan vele nationale en internationale tentoonstellingen. Hij had 34 solotentoonstellingen in verschillende landen zoals de VS (New York), Griekenland en Duitsland. Zijn cartoons en illustraties werden gepubliceerd in verschillende kranten en tijdschriften, zoals Forbes, The Atlantic, The New York Times. Zijn humoristische werken werden acht keer gepubliceerd op de cover van The New Yorker, waaronder de beroemde cover van 15 september 2003, een speciale uitgave ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de aanslagen van 11 september 2001. Vier keer was zijn cover van The New Yorker gerelateerd aan katten.

 

Gürbüz doceert momenteel aan de afdeling grafisch ontwerp van de Faculteit Schone Kunsten in Yeditepe. Hij woont in Moda Kadıköy (Istanbul) met zijn vrouw en kat!

 

U kan zijn tentoonstelling "CATS" in het ECC bezoeken van 19 september tot 19 december 2021, elke zondag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur.