Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - Florian Doru Crihana

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 09 october tot 18 december 2011

Florian werd geboren in 1958 in Galati, Roemenië. Hij studeerde voor scheepsbouwkundig ingenieur. In 1990 gaf hij zijn job als ingenieur op en wijdde zich aan de cartoon en schilderen. Zijn werk was te bewonderen op tentoonstellingen naast dat van kunstenaars als Pablo Picasso, Salvador Dali, William Hogarth, Ralf Steadman, Sempe ... Hij won meer dan 70 internationale prijzen en had solotentoonstellingen in Warschau en Gabrovo. Hij is vooral bekend om zijn thematische reeksen satirische tekeningen.

 

Hij beschouwt zichzelf als een satirische kunstenaar, een schepper van surrealistische en poëtische beelden.

"Ik kies mijn onderwerpen zeer zorgvuldig uit. De keuze van een thema is een proces dat maanden in beslag neemt. Ik neem er er echt mijn tijd voor. Het thema gaat ook steeds over de impact van de hedendaagse maatschappij op de mensen. Een cartoonist moet verrassend zijn, hij moet tegen de stroom ingaan, de mensen confronteren met hun dagelijkse leefwereld waarvan ze zich niet meer bewust zijn."

 

Het ECC toont nu voor het eerst zijn reeksen over 'Venetië', 'De Sneeuwman' en 'Titanic' in één grote tentoonstelling.

 

'Venetië' was Crihana's eerste reeks. "Het is een onderwerp dat tekenaars meestal behandelen met eenvoud. Ik wilde meer: ik wilde vooral de atmosfeer van Venetië weergeven en meer aandacht besteden aan het landschap en de achtergronden.", zegt de cartoonist.

 

'Sneeuwman' gaat over zijn jeugd, een heel bijzondere periode volgens Florian: "Als cartoonist ben ik natuurlijk beïnvloed door de hedendaagse maatschappij, en tracht ik absurde humor te brengen in mijn werk, maar ik ben ook een beetje kind gebleven. Ik zal altijd terugkeren naar mijn kindertijd."

 

"Met Titanic wilde ik een romantisch onderwerp benaderen vanuit een satirische invalshoek. Het thema sprak mij vooral aan als kunstenaar-ingenieur. Wat mij aangemoedigd heeft in dit project was mijn kennis van de scheepsarchitectuur. En het schip is een afspiegeling van de wereld, met zijn mooie en minder mooie kantjes.", aldus Crihana.

 

Zie ook floriandorucrihana.wordpress.com en een interview met Florian in ons tijdschrift Scherper van september 2011.

Ontdek het verhaal 'Florian Doru Crihana and the European Cartoon Center" op Storify.

 

De originele cartoons van Florian zijn te bewonderen van 9 oktober tot 18 december in het Europees Cartoon Centrum, Brugstraat z/n, Kruishoutem, elke zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Voor groepen vanaf 10 personen ook op andere dagen mits afspraak.

 

Een voorsmaakje ...
Enkele beelden van de opening ...