Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - Lise Vanlerberghe

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 27 juni tot 12 september 2021

Lise werd in Izegem geboren in het wonderlijke jaar 1985. Vanaf het ogenblik dat ze kon schrijven hield ze notitieboekjes bij. Ze gaf als 10-jarige samen met een vriendin De oude roddelkrant voor jongeren uit, die vol stond met onzin en echt gebeurde nieuwsfeiten. Ze maakte radio journaals met een cassetterecorder, ze ontwierp een huisgazet die werd doorgefaxt naar familieleden die in Bachten de Kupe woonden. Soit, de kiem werd al vroeg gelegd voor de studies die ze aan het KASK in Gent zou aanvatten. In 2007 behaalde ze er haar master in de Audiovisuele Kunsten optie Animatiefilm.

 

Haar toenmalige docent Luc Degryse omschrijft Lise als volgt:
“In haar eerste jaar was ze een zeer stil meisje. Als ze sprak kon je haar bijna niet horen. Lise aanspreken was haar in verlegenheid brengen. Toch zagen we in haar tekeningen dat ze een bijzondere verbeelding had. Lise toonde zich als een goeie observator. Ze kon herkenbare situaties onverwacht in beeld brengen door er absurde humor aan toe te voegen. Haar leerkrachten waren verrast en enthousiast. In dat stille meisje zat er een wonderlijke kracht.”

 

Nog tijdens haar studies nam ze voor het eerst deel aan een cartoonwedstrijd. Het was meteen raak met een vierde prijs in de cartoonwedstrijd ‘Haha …handicap’ van vzw GRIP en een derde plaats met ‘BV’s gezien door de ogen van een cartoonist’ (vzw Anjer) en o.m. een selectie in Olen. Zo kwam ze ook meteen in het vizier van Rudy Gheysens, die jurylid was voor vzw GRIP, en onder de indruk was van het talent van de jonge Lise.

 

Sinds 2014 werkt Lise volledig als zelfstandige. Ze maakt vooral cartoons en illustraties, maar ook strips, animatiefilms en lay-out. De dynamische lijnvoering, persoonlijke stijl en wat absurde humor zijn zo kenmerkend voor haar werk.

 

Degryse: ‘In haar cartoons, illustraties, animatiefilms, postkaarten, in alles wat ze maakt, kom je steeds terecht in een nonsens wereld. Een wereld zonder logica waar het toeval regeert. Het is niet verwonderlijk dat Lise ook lid is van De Propere Fanfare, een zotte Gentse groep. Haar werk zie ik als een optocht van menselijke bezigheden, een stoet van drukdoende nietsnutten. Voor niets nuttig maar bijzonder geestig. Waar ze ook kijkt, ze ontdekt nonsens. Dit is haar manier van waarnemen. Geniet met een glimlach van haar aanstekelijke prachtige prenten.”

 

www.lisevanlerberghe.com

 

De tentoonstelling is te bezichtigen in het ECC van 27 juni tot 12 september 2021, elke zondag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur, enkel op afspraak en met in acht name van de coronamaatregelen. Meer info...