Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - Mikhaïl Zlatkovsky (Rusland)

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 20 september tot 20 december 2009

Het ECC stelt in het najaar het werk van de Russische topcartoonist Mikhail ‘Micha’ Zlatkovsky in de kijker. Het gaat om 120 (recente) werken die een kritisch beeld schetsen van onze samenleving.

 

Zlatkovsky heeft in zijn cartoons aandacht voor problemen als armoede, globalisering, milieu en persvrijheid. De harde realiteit wordt op een verbluffende manier weergegeven.

 

Niet voor niets wordt hij een meester genoemd in het visualiseren van gedachten, waarden, liefde, seksualiteit en politieke concepten. Zijn sublieme grafische stijl zet zijn boodschap nog extra kracht bij. Zijn cartoons zijn bovendien kenmerkend voor zijn persoonlijkheid: origineel en onafhankelijk.

 

Zlatkovsky staat reeds meer dan 30 jaar aan de top van de internationale cartoonscène en sleepte meer dan 200 onderscheidingen in de wacht, waarvan 50 eerste prijzen. In 1992 werd hij door collega’s cartoonisten verkozen tot beste cartoonist ter wereld.

Hij is erelid van de Franse Academie van Humoristisch Kunst, de Internationale Academie van Onderwijs en de Academie van Sint-Petersburg.

 

Van opleiding is hij kernfysicus en hij ging als doctorandus aan de slag. In 1971 stopte hij met onderzoek omwille van politieke redenen en werd illustrator en cartoonist. Hij begon deel te nemen aan internationale wedstrijden en werd al snel een vertrouwd gezicht in de cartoonwereld. Begin jaren negentig woonde hij in de Verenigde Staten, maar keerde daarna terug naar Moskou, waar hij hoogleraar werd aan de Moscow State University en Chief Art Director voor een groep van nationale tijdschriften en kranten.

 

Zlatkovsky is lid van de Kunstenaarsunie van de voormalige Sovjet-Unie en de Russische Federatie, de Unie van Russische journalisten, en de Beeldende Kunstenaarsunie van Moskou. Hij werkt momenteel aan een doctoraat over de geschiedenis van de Russische cartoon en is auteur van tal van essays rond kunst in het algemeen en cartoons in het bijzonder.

Hij had persoonlijke tentoonstellingen in Canada, Estland, Frankrijk, Italië, Malta, Polen, Rusland, Turkije en de Verenigde Staten.

 

Neem ook eens kijkje op zijn website www.zlatkovsky.ru.

 

De overzichtstentoonstelling met de mooiste werken van Mikhaïl Zlatkovsky is te bezichtigen in het Europees Cartoon Centrum te Kruishoutem, elke zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur, van 20 september tot 20 december.