Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - Nikola (IOA) Hendrickx

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 24 september tot 17 december 2017

Nikola (IOA) Hendrickx is in 2017 de huiscartoonist van het Europees Cartoon Centrum. Hij is één van onze jongste en succesvolste cartoonisten.

 

Hij werd geboren in 1982 in Dendermonde. Sinds 2013 woont hij in de carnavalsstad Aalst. Na zijn secundaire school koos hij voor een carriëre in het leger: hij volgde de Koninklijke Militaire School waar hij in 2006 afstudeerde als ingenieur. Hij werkt als project officier bij de staf van defensie. Tevens is hij de in-house graphic designer van het techno/house platenlabel Hit By A Truck Records en ontwerpt hij er platenhoezen van binnenlandse en buitenlandse artiesten.

 

Alhoewel hij een technische opleiding volgde had hij altijd al een passie voor tekenen en schilderen. In zijn jonge jaren ging hij meer dan 10 jaar naar de kunstacademie, tot hij wegens tijdsgebrek hiermee moest stoppen. Maar het tekenen en schilderen zat hem in het bloed en het duurde niet lang voor hij thuis weer achter zijn tekentafel zat. Zijn favoriete cartoonisten zijn GAL, Angel Boligan, Andrei Popov en Silvano Mello.

 

Zijn passie voor cartoons ontstond rond 2003 toen hij een eerste keer deelnam aan een cartoonwedstrijd. Hij won natuurlijk nog geen prijs, maar bleef oefenen. In 2009 had hij zijn eerste prijs beet, in de Karpik Cartoon Contest in Polen. En sindsdien werd zijn erelijst langer en langer.

Zo won hij reeds prijzen in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Roemenië, Slovakije, Syrië en China. In 2013 mocht hij de Zilveren Hoed van het Cartoonfestival Knokke-Heist in ontvangst nemen. En dat jaar won hij ook de prijs van Beste Belgische Inzending in onze Euro-kartoenale 'De Fiets'. Hij had persoonlijke en groepstentoonstellingen in Eskisehir, Baja, Boechout, Tallinn, Zagreb, Lede, Gent en Aalst.

 

Sinds een tweetal jaar laat hij de cartoonwedstrijden wat aan de kant en spitst hij zich meer toe op humoristische schilderijen. En als huiscartoonist 2017 stelt hij dus nu zijn werken tentoon in het ECC.

 

De catalogus van de tentoonstelling kan besteld worden via onze e-shop.

 

Zijn website: http://ioa.wifeo.com/

 

De tentoonstelling is te bezichtigen in het ECC van 24 september tot 17 december 2017, elke zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Voor groepen vanaf 10 personen ook op andere dagen mits afspraak.