Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - O-SEKOER flashback

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 18 januari tot 05 april 2009

Luc Descheemaeker werd in 1955 geboren in Brugge. Hij geeft les in ‘Kunst en Cultuur’ aan het Sint-Jozefinstituut in Torhout. Hij tekent cartoons en maakt humorfoto’s en won meer dan 100 internationale prijzen. Zijn pseudoniem is O-SEKOER, naar het Franse 'au-secours'.

 

O-SEKOER publiceert niet in kranten of weekbladen en tekent geen politieke cartoons. Hij tekent voor internationale cartoonfestivals en jaarlijks stuurt hij werk in voor een dertigtal grote tentoonstellingen.

 

Anno 2008 kan hij een erelijst voorleggen die bulkt van internationale successen. Hij haalde nominaties, ereplaatsen en overwinningen in de meest uiteenlopende festivals van Japan tot Bulgarije, van Brazilië tot Turkije, van Cuba tot Spanje. Over heel de wereld beschikken cartoonmuseums en humorarchieven over werk van O-SEKOER. Hij 'hangt' de wereld rond!

 

O-SEKOER tekent de moderne mens met zijn kleine en grote problemen. De humor die hij creëert veroorzaakt niet meteen een uitbundig gelach. Hij zet alledaagse situaties op hun kop om zo op een milde manier de kijker op het verkeerde been te zetten. De kijker glimlacht, denkt, begrijpt … Hij speelt met maatschappijkritische thema's. Zijn cartoons verwijzen naar emotionele tegenstellingen: arm - rijk, oud - jong, groot - klein, schuld en onschuld. Herkenbare gevoelens rond thema's zoals dood, verlies, afscheid, pijn, angst, verdriet, vriendschap funderen zijn humor.

 

Eerst schrijft hij zijn cartoons. Zijn kladpapier staat vol woorden en snelle schetsen. Zijn humor is gezocht, beredeneerd en gecomponeerd. Met zijn cartoons probeert hij de wereld op spottende wijze onderuit te halen. Het is niet de tekening die voor humor zorgt maar de confrontatie met de kijker. Achter het humorbeeld schuilt een boodschap…

 

Ook zijn humorfoto's proeven reeds jarenlang het internationale succes. Tweemaal werd hij winnaar van de 'Gouden Lens' op het Internationale Fotofestival van Knokke-Heist. Zijn foto's doen de kijker twijfelen tussen waarheid en enscenering. Het lijken gefotografeerde cartoons, met zorg gecomponeerd en geen enkel detail is overbodig.

 

Meer info op www.o-sekoer.be.

 

De tentoonstelling loopt van 18 januari tot 5 april 2009 in het ECC – Brugstraat – 9770 Kruishoutem. Elke zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur.