Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - Rhodoscartoons - Michael Kountouris & Vangelis Pavlidis

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 01 juli tot 23 september 2012

Satire, in de vorm van proza, poëzie of cartoons, loopt sinds de oudheid als een rode draad door de geschiedenis van Griekenland (oorlogen, bezetting, dictatuur, verandering van regime, economische en financiële crisis, enz). Ook vandaag nog, en misschien meer dan ooit, spelen cartoons een belangrijke rol in het uiten van kritiek op de politieke, economische en maatschappelijke gebeurtenissen in Griekenland.

 

Michael Kountouris en Vangelis Pavlidis werden beiden geboren op het Griekse eiland Rhodos. Michael zag er het levenslicht in 1960, Vangelis in 1943.

 

Vandaag stellen deze twee cartoonisten, die twee generaties van de moderne Griekse cartoon vertegenwoordigen, hun werk voor in het hart van de Europese Unie. Via hun cartoons geven ze commentaar en kritiek, zetten ze mensen aan het denken en brengen ze de bezoeker uiteraard ook aan het lachen. Immers, de lach is een taal die iedereen spreekt!

Vangelis Pavlidis woont nog altijd op Rhodos in het kleine dorpje Lachania. In 1971, tijdens de zeven jaar durende militaire dictatuur in Griekenland, vond hij de antwoorden waarnaar hij op zoek was in zijn hippie-dagen in kritische cartoons. Hij startte zijn carrière als politiek cartoonist bij de Atheense krant "To Vima". Zijn politieke cartoons werden gepubliceerd in vier bundels.


Sinds 1980 illustreert hij ook boeken, voornamelijk voor kinderen. In 1987, met de hulp van zijn vierjarige zoon Savvas, schreef en illustreerde hij "Verhalen uit de Vuurtoren".


Hij had persoonlijke tentoonstellingen in Oslo (1978), Athene (1987), Londen (1999), Rosas (2000), op Rhodos en in vele Griekse steden. Hij nam deel aan tal van groepstentoonstellingen met zijn cartoons en boekillustraties en won talrijke prijzen in cartoonwedstrijden over de hele wereld.

 

www.pavlidiscartoons.com

 

Michael Kountouris woont momenteel in Athene en keert steeds graag terug naar zijn geliefde Griekse eiland. Hij werkt sinds 1985 als cartoonist voor Griekse kranten en tijdschriften. Momenteel tekent hij voor de krant Eleftheros Typos. Zijn cartoons werden onder andere ook gepubliceerd in de Guardian en Le Monde.
Hij won tal van eerste prijzen in cartoonfestivals: Ranan Lurie UN Political Cartoon Award (2008), Biennial of Tehran Iran (2005 en 2007), Umoristi a Marostica (2005), Cartoonfestival Knokke-Heist (2003). Ook in de Euro-Kartoenale Kruishoutem viel hij in de prijzen in 2003 en 2005.


Als illustrator van kinderboeken is hij onderscheiden met de Illustration Prize of IBBY Greece (2002) en de First Design and Illustration Prize EBGE (2006).

 

www.michaelkountouris.com

 

De tentoonstelling biedt een unieke kans om Griekenland te aanschouwen vanuit het standpunt van twee bevoorrechte, kritische en humoristische getuigen.


Van 1 juli tot en met 23 september 2012 in het Europees Cartoon Centrum, Brugstraat z/n, Kruishoutem, elke zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Voor groepen vanaf 10 personen ook op andere dagen mits afspraak.

een flyer van de tentoonstelling (pdf)