Logo Facebook Logo Twitter Logo Pinterest Logo Tripadvisor Logo Instagram
Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - Riber Hansson

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 26 januari tot 06 april 2014

Riber Hansson werd geboren in 1939 in Zweden. Hij volgde een technisch-wetenschappelijke opleiding, bouwkundig ingenieur. Hij werkte voor verschillende architectenbureaus in Stockholm. In 1970 richtte hij een eigen bedrijf op, voornamelijk gespecialiseerd in perspectief tekenen (dat was voor het computertijdperk). Na een recessie in de bouwsector was hij op zoek naar een andere job. Svenska Dagbladet bood hem die aan. Op zijn 50ste begon hij zo aan zijn droomjob: illustraties en cartoons tekenen en het schrijven van reisverslagen en andere artikels.

 

Hij leerde tekenen met vallen en opstaan, bestudeerde in boeken de werken van Rembrandt, Picasso, Dürer en honderden anderen. Daarna begon hij karikaturen en cartoons te bestuderen. Hij volgde ook opleidingen olie en tempera schilderen. Vandaag schetst, tekent en schildert hij meestal met de computer. Soms grijpt hij nog eens terug naar pen en inkt en aquarel, just for fun.

 

Hij is nu gepensionneerd en werkt als freelance artiest voor verschillende Zweedse en Europese kranten en magazines. Zijn werken werden tentoongesteld in 15 persoonlijke en meer dan 40 groepstentoonstellingen. Met zijn cartoons won hij talrijke prijzen in wedstrijden, onder andere de Grand Prix Press Cartoon Europe (Knokke- Heist 2009) en de prestigieuze World Press Cartoon (Sintra 2007). Zijn kunstwerken zijn te bewonderen in musea in Scandinavië, USA, Italië, Frankrijk... Hij illustreerde ook talrijke boeken voor kinderen en volwassenen, en publiceerde zelf cartoonboeken.

 

Milieu en duurzaamheid zijn belangrijke topics in zijn werken. Zo werkte hij samen met 4 andere Zweedse cartoonisten aan een rondreizende tentoonstelling ‘Facing the Climate’ in samenwerking met Zweedse ambassades over gans de wereld. Hij tekent ook graag machtige personen, goede of slechte, als Obama, Poetin, Kim Jong Un, Khaddafi, Assad ... omdat ze makkelijk herkenbaar zijn. Ook Europa en de economische crisis komen vaak aan bod.

 

Zie ook www.riber.net
en een interview met Riber door Francisco Punal Suarez (Spanje) over zijn tentoonstelling in het ECC (Engelstalig) ...

 

De tentoonstelling is te bezichtigen in het ECC van 26 januari tot 6 april 2014 , elke zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Voor groepen vanaf 10 personen ook op andere dagen mits afspraak.