Logo Facebook Logo Twitter Logo Pinterest Logo Tripadvisor Logo Instagram
Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - António Antunes (Portugal)

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 24 september tot 18 december 2023

De Portugese politieke tekenaar António Antunes werd op 12 april 1953 geboren in Vila Franca de Xira, Lissabon. In maart 1974, enkele weken voor de Portugese revolutie, startte hij als professioneel cartoonist in de krant ‘República’ en sinds eind 1974 werkt hij als huiscartoonist van het weekblad ‘Expresso’.

 

Hoewel de cartoons van Antunes meermaals in de prijzen vielen en hij in verschillende referentiewerken rond cartoons wordt vermeld lokten enkele van zijn politieke tekeningen ook heel wat controverse uit. Zo was er in 1982 een cartoon over de Israëlisch-Libanese oorlog, in 1992 een karikatuur van paus Johannes Paulus II en in 2019 een cartoon met Trump en Netanyahu die voor heel wat protest uitlokten.

 

Antunes zet zich verder ook in voor de promotie van cartoons als curator van het Cartoon Xira Festival en directeur van ‘World Press Cartoon’.

Hij had persoonlijke tentoonstellingen in o.m. Portugal, Brazilië, Spanje, Duitsland, China en Nederland. Ook in zijn eigen land wordt zijn werk geapprecieerd. Antunes maakte 50 stenen karikaturen van voorname figuren uit Lissabon voor het Metrostation ‘Aeroporto’ van Lissabon.

 

In 2005 werd hij door de President van Portugal de rang van ‘Grootofficier in de Orde van Dom Henrique’ toebedeeld en in 2023 volgde het nationale ereteken van ‘Commandeur in de Orde van de Vrijheid’.

Tijdens de tentoonstelling in het ECC krijg je een overzicht van de beste werken van Antunes van 1978 tot nu te zien.

Prijzen

Antunes won tal van internationale cartoonprijzen, waarvan enkele toch wel in het oog springen:

·       Grand Prix van XX International Salon of Cartoons Montreal in 1983 en de 1ste prijs op het zelfde festival in de categorie perscartoons in 1986

·       De Gazeta Cartoon Prize (Lisbon, Portugal 1992)

·       Grand prix d’Honneur op het festival van Anglet in 1993

·       Award of Excellence - Best Newspaper Design, SND (Stockholm, Sweden 1995)

·       International Prize for Political Satire (ex-aequo) in Forte die Marmi, Italië in 2002

·       Grote Prijs in Carvalhais (Lisbon, Portugal 2005)

·       Persprijs in Saint-Just-le-Martel in 2010

·       Gazeta de Mérito Prize (Lisbon, 2019).

 

Tijdens de tentoonstelling in het ECC krijg je een overzicht te zien van de beste werken van Antunes van 1978 tot nu, van 24 september tot 17 december 2023 elke zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur.