Logo Facebook Logo Twitter Logo Pinterest Logo Tripadvisor Logo Instagram
Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - Darko Drljevic - Montenegro

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 31 maart tot 23 juni 2024

Darko Drljevic werd geboren in 1962 in Kolasin, Montenegro. Hij is cartoonist, schilder en illustrator. Hij schreef 5 boeken, en is redacteur van het humortijdschrift ,,TUS" en voorzitter van de Montenegrijnse cartoonistenvereniging. Hij werkt voor verschillende kranten, tijdschriften en tv-zenders.

 

Dat Darko ervaring heeft blijkt uit zijn indrukwekkend palmares van o.m. 258 prijzen, 65 persoonlijke tentoonstellingen, en meer dan 500 groepstentoonstellingen. Hij is een graag geziene gast op cartoonbijeenkomsten: zo tekende hij present in o.m. Zemun, Pula, Danilovgrad, Vrsac, Zajecar, Krusevac, Bijeljina, Busteni, Ploesti, Istanbul... In 2007 organiseerde hij de eerste internationale cartoonwedstrijd in Montenegro.

 

In deze tentoonstelling in het ECC worden vooral cartoons getoond die bekroond zijn op internationale cartoonwedstrijden. Ze werden dus specifiek rond een bepaald thema getekend. Hoewel er ook vrij werk tussen zit.  

 

‘Via mijn cartoons probeer ik meestal een sterke boodschap mee te geven. Ik hou wel van een beetje filosofische inslag, zo sta ik nu eenmaal in het leven.  Ik hou niet van oppervlakkigheid. In die zin past de banale, simpele humor die sommige cartoonisten gebruiken niet echt bij wie ik ben. Ik denk dan ook diep na voor ik start met tekenen en probeer ervoor te zorgen dat de cartoons gevat zijn en tegelijk vol pit zitten, met dus een dubbele bodem.

 

Tegelijk probeer ik het ook allemaal zo artistiek mogelijk te presenteren – ik ben geen fan van werk dat geen ingebouwde artistieke expressie heeft. Een cartoon moet voor mij in de eerste plaats een waardevol kunstwerk zijn. En daarnaast ook geestig, gevat en met een duidelijke en sterke boodschap. Een ander punt dat ik belangrijk vind is dat de cartoon een bepaalde reële situatie weergeeft. Louter verbeelding, fictie of illusie vind ik minder interessant. Ik tracht zoveel mogelijk het dagelijkse leven op een realistische manier weer te geven. Uiteindelijk is een cartoon een kroniek van zijn tijd. Met andere woorden, het is geschiedenis. Geschiedenis is op een bepaalde manier een soort van karikatuur van een bepaald tijdperk, en tegelijk wordt de karikatuur of cartoon ook een beetje geschiedenis.’

 

De cataloog van de tentoonstelling is beschikbaar in onze e-shop.

 

De tentoonstelling in het ECC is te bezichtigen van 31 maart tot 23 juni 2024, elke zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur.

Ook open op Paasmaandag van 14 tot 19u.