Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - Farzane Follows Fantasy (Farzane Vaziritabar - Iran)

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 29 september tot 23 december 2019

Farzane Vaziritabar, geboren in 1987, is een Iraanse beeldhouwster en cartooniste. Haar eerste academisch, artistieke ervaringen deed zij op aan de Yazd Visual Arts school in haar geboorteplaats Yazd waar zij haar diploma ‘’Schilderen’’ behaalde. Gaandeweg kreeg zij meer interesse in de drie-dimensionaliteit van de kunsten en koos ten slotte ‘’Beeldhouwen’’ als hoofdvak voor haar bachelor studies aan de Fine Arts University in Teheran. Daar ontwikkelde zij ook verder haar inzichten in de filosofische en theoretische aspecten van haar vakgebied. Momenteel studeert zij ‘’Public Art and artistic Strategies’’ aan de Bauhaus Universiteit in Weimar, Duitsland, om haar 2de Master te behalen.

 

Farzane nam deel aan individuele en groepsexposities en won nationale en internationale prijzen op het gebied van cartoon, sculptuur en installaties. Sommige van haar sculpturen kenmerken zich door simpele, grafische vormen, andere weer door de vorm of structuur van de gebruikte materialen. Voor haar installaties experimenteert zij graag met licht.

 

Farzane’s solo-expositie ‘’Farzane follows fantasy’’ in het Europees Cartoon Centrum in Kruishoutem laat 3 series werk zien. Een selectie van haar werk door de jaren heen, actuele werken soms vergezeld van of gebaseerd op poëzie, en een serie werk getiteld ‘’MR. BAU’’, werken gemaakt naar aanleiding van het 100-jarig jubileum van de Bauhaus kunst.

 

In de serie ouder werk laat Farzane regelmatig haar oma een hoofdrol spelen als traditionele Oosterse vrouw in alledaagse situaties. De werken, gemaakt met kleurpotloden, fineliners en aquarel, zijn vaak kleurrijke, klassieke en doorwerkte illustraties met een sympatieke grap. Meestal ontworpen en gemaakt voor cartoonfestivals met een specifiek thema, illustreren ze vaak elementen van het Iraanse leven.

 

De werken gebaseerd op poëzie hebben een meer moderne, surrealistische, cleane stijl met vaak hier en daar wat kleur om een accent te leggen. Omdat elke taal zijn finesses kent in betekenis is het vaak erg moeilijk ze duidelijk en op waarde te vertalen. Daarom is ervoor gekozen de vertaling van de poëzie weg te laten. De illustraties spreken voor zichzelf.

 

Studerend aan de Bauhaus Universiteit in Weimar Duitsland tijdens het 100-jarig jubileumjaar van de Bauhausstijl werd de ontdekker MR. BAU door Farzane tot leven gewekt en werden zijn avonturen met de principes en symbolen van de Bauhausstijl in een boek uitgegeven dat meteen uitverkocht was. Inmiddels is een tweede druk in de maak. Opnieuw is de stijl van Farzane hier clean en fris, zich vrij voelend te spelen met ideeën, kleuren en symbolen van Bauhaus.

 

Al met al maakt Farzane geen agressief werk, niet in stijl en niet in betekenis of inhoud. Als zij een punt wil maken doet zij dat op subtiele wijze. Het interessante aan deze tentoonstelling is dat een Iraanse kunstenaar een dialoog tussen Oosterse en Westerse cultuur tot stand kan brengen. Ofschoon Farzane de opvattingen van de moderne tijd volgt, zijn toch indirect sporen van de Oosterse kunst, cultuur en traditie zichtbaar.

 

Willem Rasing, FECO President-Holland.

 

De tentoonstelling is te bezichtigen in het Europees Cartoon Centrum van 29 september tot 22 december 2019, elke zondag tussen 10-12 en 14-17u. Voor groepen vanaf 10 personen ook op andere dagen mits afspraak.