Logo Facebook Logo Twitter Logo Pinterest Logo Tripadvisor Logo Instagram
Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - Lost Generation - Saman Torabi (Iran)

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 29 januari tot 02 april 2023

Cartoonist, karikaturist en grafisch ontwerper

 

DE TENTOONSTELLING 'The lost generation'

 

In deze tentoonstelling van de Iraanse cartoonist Saman Torabi (°Teheran, 1981) worden cartoons samengebracht die hij maakte in de voorbije 5 jaar. De rode draad doorheen de getoonde werken zijn de problemen en uitdagingen van vandaag. Thema’s als oorlog, migratie, vrijheid, milieu en droogte, vrouwenrechten, armoede, discriminatie, problemen gelinkt aan de digitalisering en sociale media komen veelvuldig aan bod.

 

Hij probeert in zijn werk de lelijke kanten van onze complexe wereld uit te vergroten, zodat de toeschouwer zich nog meer bewust wordt van het gevaar dat op ons af komt. Zijn cartoons moeten ons aan het denken zetten en ons in beweging brengen om oplossingen te vinden. Naast cartoons toont Torabi ook enkele karikaturen, voornamelijk van popsterren en voetbalspelers. Deze worden allemaal digitaal ingekleurd.

 

"Dit is het verhaal van de verloren generatie. Ze zijn geboren na de revolutie. Hun jeugd viel samen met oorlog. De generatie stond onder de druk van een strenge religieuze opvoeding. De generatie voor wie geluk verboden was en die al vroeg volwassen werd. Ze groeiden op onder de regels van de religieuze dictatuur, verdrietig maar hoopvol. Het waren bewuste en vragende jongeren, dappere jongens en krijgshaftige meisjes, zonder het recht om te vragen. Nu op de rand van de middelbare leeftijd, vechten ze nog steeds voor verandering. Voor een nieuwe revolutie, om hun dromen te verwezenlijken en een betere toekomst op te bouwen. Ja! Dit is het verhaal van mijn generatie in Iran."

 

OVER SAMAN TORABI

 

Saman Torabi werd geboren in 1981, in Teheran, Iran. Zijn artistiek parcours m.b.t. cartoon en karikatuur begon reeds als kind. Zijn werk werd voor het eerst gepubliceerd in het tijdschrift "Comic and Caricature" toen hij 13 jaar oud was.

Hij voltooide zijn Master 'Restauratie en Behoud van Cultureel Erfgoed (M.A)' aan de Academie van Isfahan in 2008.

Daarna begon hij deel te nemen aan cartoon- en karikatuurfestivals en tentoonstellingen.  Zijn eerste solotentoonstelling was in "Iran Cartoon House" in Teheran in 2011.

Zijn internationale doorbraak kwam er toen hij in 2013 zijn eerste belangrijke prijs won op het internationale Cartoonfestival  ‘Universal Tolerance’ in Noorwegen.

Vandaag staat hij bekend als een van de beste cartoonisten ter wereld en heeft hij meer dan 30 prijzen gewonnen op een aantal prestigieuze festivals zoals Satyrykon in Polen (drie keer), Aydin Dogan in Turkije en een eervolle vermelding op de Euro-Kartoenale in Kruishoutem. Hij was ook jurylid in vele nationale en internationale cartoonwedstrijden. Torabi werkt ook als grafisch ontwerper van posters, logo's en boekomslagen.

 

Je kan deze tentoonstelling komen bezoeken in het ECC van 29 januari tot 2 april 2023, elke zondag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur.