Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - Openlucht tentoonstelling 'De Klare Lijn'

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 23 december tot 24 januari 2021

Onze collega’s van de George van Raemdonckkartoenale Boechout organiseerden in 2020 hun 15de cartoonwedstrijd. Zoals steeds worden de thema’s zorgvuldig gekozen en dit jaar werd geopteerd voor het thema ‘De Klare Lijn’.

 

Het  thema verwijst uiteraard naar Hergé die erin slaagde om met enkele heldere lijnen talloze andere lijnen te suggereren zonder afbreuk te doen aan het geheel. In het verlengde van die tekenstijl werd deze cartoonwedstrijd een uitnodiging aan cartoonisten om terug te gaan naar de essentie. Cartoons die ruw en authentiek zijn, met een heldere vlakverdeling en strakke lijnvoering of tekeningen met enkel contourlijnen.

Anderen gingen dan weer met het concept ‘klare lijn’ zelf aan de slag. De lijn als iedere aaneenschakeling van punten (meetkundige, fysieke, denkbeeldige, …) zoals een pijplijn of een gedragslijn, … .

 

U merkt het een thema dat de creativiteit van menig cartoonist kon aanspreken. Dit jaar werden 1030 cartoons van 268 cartoonisten uit 54 verschillende landen ingestuurd.

 

Op de website van de George van Raemdonckkartoenale Boechout kan je een filmpje bekijken over de tentoonstelling en de prijsuitreiking. 

Lees ook nog het artikel van Sebastien Carmois over de klare lijn

 

Een selectie van een 100-tal cartoons is te zien van 23 december tot 24 januari in een openluchttentoonstelling aan het Europees Cartoon Centrum – aan het plein in de René D’Huyvetterstraat – 9770 Kruisem. Een ideale verpozing tijdens een winterwandeling.