Homepage nl | fr | en

Expositions passées - BOSC retrospectieve

Partager sur Twitter
Partager sur Facebook
Partager par e-mail

Retour

De 18 janvier jusqu'à 05 avril 2009

Jean-Maurice Bosc werd geboren in Nîmes in 1924. In 1952 ontdekt hij een cartoonboekje van Mosé en dit zet hem aan om de ganse zomer in het geniep te tekenen tot hij zich zeker genoeg voelt om met 49 tekeningen, sandwiches en wat zakgeld naar Parijs te trekken. Hij heeft nooit een tekenopleiding gehad, maar wil er kost wat kost geraken.

 

Typerend voor zijn werk is dat hij zich beperkt tot de essentiële lijnen. Zo liet een columnist zich ooit ontvallen dat Bosc meer met de gom dan met het potlood tekent. Hij veegt het overbodige weg om met zijn typische stijl een witte oceaan over te houden. ‘De reden van mijn stijl is dat ik niet kan tekenen’, aldus Bosc. Nu, meer dan 35 jaar na zijn dood, is zijn werk nog steeds actueel.

 

Bosc verzamelde héél wat prijzen. Er werden ook twee Bosc-munten geslaan door Monnaie de Paris in 1971 en 1981. En twee straten naar hem genoemd: één in Aigues Vives en één in St Just le Martel. Er werden 29 cartoonboeken van BOSC uitgegeven, daarnaast werd zijn werk in nog eens 70 catalogussen opgenomen.

 

Bosc heeft gewerkt voor Paris-Match, France-Observateur, Marie-Claire, Elle, L' Express, France-Dimanche, Le Canard Enchaîné, Play-Boy, Die Zeit, Frankfurter Zeitung, Stern, Il Messagero, Daily Telegraph, Punch…

 

Hij stierf op 3 mei 1973. Toen hem tijdens zijn slepende ziekte werd gevraagd wat hij zou doen als hij niet meer kon tekenen, antwoordde hij : ‘ik zou trouwen met een rijke vrouw of mijn potlood in mijn hart planten.’

 

De tentoonstelling loopt van 18 januari tot 5 april 2009 in het ECC – Brugstraat – 9770 Kruishoutem. Elke zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur.

 

Meer info op www.j-m-bosc.com.