Homepage nl | fr | en

Expositions passées - Kartoons ya Congo

Partager sur Twitter
Partager sur Facebook
Partager par e-mail

Retour

De 05 octobre jusqu'à 11 janvier 2009

Het Europees Cartoon Centrum biedt je dit najaar een ware ontdekkingstocht door de recente geschiedenis van de DR Congo. Meer dan 200 cartoons die sinds 1958 in de Belgische en Congolese pers zijn verschenen laten toe de belangrijkste mijlpalen uit de Congolese geschiedenis te herbeleven.

 

De tentoonstelling wordt opgebouwd rond 5 grote thema’s:
de moeilijke weg naar de onafhankelijkheid, het Mobututijdperk, de Belgo-Congolese crisis van de jaren 80, de derde republiek en het huidige Congo.

 

Ook de bijzondere, en soms vertroebelde relatie, tussen België en Congo komt in de tentoonstelling uitgebreid aan bod.

 

De visie van de Congolese perscartoonist wordt geconfronteerd met die van zijn Belgische collega’s (o.m. Brasser, Karl Meersman, Cécile Bertrand, Pierre Kroll, Steve, Lecttr, Quirit, SEM, ZAK, Franckx, de Kemmeter, Lismonde, … ).

De perscartoons geven een uniek zicht op de beleving van deze historische gebeurtenissen door de bevolking.

 

De rode draad doorheen de tentoonstelling is censuur en persvrijheid die in beide landen regelmatig voorkwamen. Als toemaatje stellen enkele hedendaagse Congolese cartoonisten de huidige sociale situatie in hun land aan de kaak.

 

Een niet te missen tentoonstelling voor jong en oud!

 

De tentoonstelling is een realisatie van het Europees Cartoon Centrum en het Centre Africain de la Caricature (Kinshasa), met de steun van het Liberaal Archief en de Nationale Loterij.

 

‘Kartoons ya Congo’ is te bezichtigen van 5 oktober 2008 tot en met 11 januari 2009, telkens op zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Groepen vanaf 10 personen kunnen ook op afspraak op andere dagen komen.