Homepage nl | fr | en

Expositions passées - Thomas Pips' cartoons van Buth

Partager sur Twitter
Partager sur Facebook
Partager par e-mail

Retour

De 17 juin jusqu'à 30 décembre 2007

Het ECC wil de doortocht van de Ronde van Frankrijk in de streek van Kruishoutem een cultureel tintje geven met een tentoonstelling rond de Thomas Pips’ cartoons van Buth.

 

Léo De Budt (Buth) werd in 1919 in Gent geboren. Na zijn studies aan het Sint-Lucas in Gent ging hij in 1936 werken voor de krant ‘Vooruit’ in Gent. Hij volgde zijn leermeester Frits Van den Berghe op en begon ook zijn eigen strips te maken. Buth werd bij het grote publiek vooral bekend door zijn figuur ‘Thomas Pips’.

 

Thomas Pips zag het levenslicht op 7 februari 1946 toen hij voor het eerst als cartoon in Het Volk verscheen. Een jaartje later startte Buth met het tekenen van de wieleravonturen van Pips tijdens de ‘Tour de France’ en dit tot 1982 . Deze erg populaire sportcartoons verschenen tijdens de Tour dagelijks in de sportbijlagen van ‘Het Volk’ en vanaf 1962 in de afzonderlijke tourkrant. Dit ‘rondegazetje’ werd in de vroege avond op straat verkocht. Elke dag werd een evenement uit de tourrit van die dag in een cartoon vertaald. In de tekening werd ook steeds een muisje verborgen, menig kind beleefde héél wat plezier aan dit muisjesspel. De oplage liep zelfs op tot maar liefst 120.000 exemplaren.

 

De tentoonstelling loopt van 17 juni tot en met 30 september in het ECC – Brugstraat – 9770 Kruishoutem. Elke zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur.

 

Ook open op maandag 9 en dinsdag 10 juli tijdens de Ronde van Frankrijk !!!