Logo Facebook Logo Twitter Logo Pinterest Logo Tripadvisor Logo Instagram
Homepage nl | fr | en

De jury van de 16de Euro-Kartoenale Kruishoutem 2007 'Sloten en Sleutels'

André NOLLET, voorzitter

André Nollet is reeds jarenlang voorzitter van de jury van de Euro-Kartoenale, een taak die hij met de nodige dosis gezond verstand op zich neemt.

 

Tot 1999 was hij sportcartoonist bij 'Het Nieuwsblad', nu geeft hij de actualiteit weer in 'Het Laatste Nieuws' (regio Gent). Daarnaast is hij de geestelijke vader van het cartoonfiguurtje 'Oscar Palmkens' en volgde hij Brasser op als cartoonist in 't Pallieterke.

 

Hij omschrijft zichzelf als: ernstig, grappig en relativerend.

 

Op onze vraag wat hij als jurylid belangrijk vindt antwoordt hij laconiek: "Dat de medejuryleden er ook iets van kennen...(hahaha)"

 

Bing (Ronald Libin)

Ronald Libin, beter gekend als de cartoonist 'Bing' is een oude getrouwe in de jury van de Euro-Kartoenale.

 

Meer dan 30 jaar lang werkte hij als publiciteitstekenaar en grafisch designer. In de jaren 80 nam hij zijn oorspronkelijke passie, cartoontekenen, opnieuw op. Naast tekenen begon hij in die periode ook meer en meer tijd te steken in de organisatie van cartoontentoonstellingen over de hele wereld. Hij was Voorzitter-generaal van FECO (Federation of Cartoonist Organisations) en besteedde heel wat tijd aan de redactie van het internationale cartoontijdschrift FECONEWS.

 

Ronald was bovendien reeds jurylid van héél wat internationale cartoonwedstrijden zoals Knokke, Kruishoutem, Gran Canaria, maar ook in China, Iran, . mocht hij de beste cartoons selecteren. Een jurylid met héél wat ervaring dus!

 

Trefwoorden voor Ronald: toch iets bereikt wereldwijd, eerlijkheid.

 

Bob Vincke

Bob Vincke is stichter van de Belgische kartoenistenvereniging KEVER en hij richtte samen met de Nederlander Peter Nieuwendyk in 1984 FECO (Federation of Cartoonists Organisations Wordwide) op.

 

Hij won reeds héél wat belangrijke prijzen in binnen- en buitenland en publiceert in verschillende geëngageerde tijdschriften. Als jurylid heeft hij héél wat ervaring: een vaste waarde in Kruishoutem, maar ook in héél wat andere internationale cartoonwedstrijden.

 

Zijn leuze: 'Humor is dikwijls het omgekeerde van de werkelijkheid!'. Bij een tekening moeten compositie en inhoud één humoristisch geheel vormen.

 

Typerend voor Bob: passie, sociaal en humor.

 

KT Haes (Herman Somers)

Herman heeft een artistieke opleiding genoten in schilderen, tekenen en vrije grafiek. Hij is dan ook van vele markten thuis en stelt zijn werk (schilderijen, tekeningen, etsen, mezzotint) regelmatig tentoon.

 

Als cartoonist heeft hij reeds héél wat prijzen gewonnen (Antwerpen, Hoeilaart, Willebroek, ...) en neemt hij regelmatig deel aan groepstentoonstellingen. Als free-lancer publiceert hij in de Gazet Van Antwerpen. Herman maakt regelmatig deel uit van de jury van cartoonwedstrijden (Luchtvaartkartoenale, Georges Van Raemdonckkartoenale Boechout en de Euro-kartoenale). Als redacteur van de cartoontijdschriften Kever, Bolleke en Scherper volgt hij de cartoonwereld nauwgezet op.

 

Een cartoon moet, volgens Haes, een dubbele bodem hebben, hij moet op verschillende manieren kunnen 'gelezen' worden. Bovendien moet de idee op een subtiele wijze worden uitgebeeld, met een 'gezonde' grafische vormgeving.

 

Opgelet! Herman is volgens eigen zeggen: implosief, contemplatief en subversief.

 

Carlos BEKAERT

Carlos is een beetje de vreemde eend in de bijt. Als psycholoog met héél veel interesse voor cartoons maakt hij reeds jarenlang deel uit van de jury van de 'Euro-Kartoenale'. Zijn bijdrage geeft een duidelijke meerwaarde.

 

Volgens Carlos moet een cartoon raken, 'geestig' zijn, een brede glimlach met soms een beetje grimlach oproepen. Om een prijs in de wacht te slepen moet de tekening ook origineel zijn, zich duidelijk onderscheiden van de middelmaat. De jury stelt zich open, de eigen voorkeuren en het eigen wereldbeeld worden bij de deur van het jurylokaal achter gelaten.

 

Vaak is de winnende tekening deze waar oorspronkelijk de meeste meningsverschillen over bestonden. Een juryrering mag geen grenzen, noch mentaal, noch visueel-artistiek kennen.

 

Drie kernwoorden waarmee Carlos zichzelf omschrijft: opa, humor en leergierig.

 

IAN (Jan De Graeve)

Jan De Graeve, ook één van de vaste juryleden, becommentarieert en ironiseert de Belgische politiek.

 

Hij tekende voor publicaties van diverse gezindte, maar beperkt zich nu hoofdzakelijk tot bijdragen in het weekblad Knack.

 

Zijn sterk vereenvoudigde tekenstijl is kenmerkend. Hij was ook de eerste in België die gebruik maakte van de tekstballon in politieke cartoons.

 

Als jurylid hecht hij belang aan: directheid, dubbele bodem en enige grafische stijlallure.

 

Luc VERMEERSCH, winnaar van de Euro-Kartoenale 2005 'De Huisschilder'

Luc is de winnaar van de vorige editie van de Euro-Kartoenale en is voor het eerst jurylid in een internationale cartoonale.

 

Als cartoonist won hij reeds héél wat prijzen in nationale en internationale cartoonwedstrijden (Knokke, Ottawa, Olen, Razgrad, Bredene, Sint-Truiden).

 

Hij omschrijft zichzelf als nieuwsgierig en introvert, hij verkiest dan ook een CD boven een optreden.

 

Als jurylid zal hij vooral letten op de eenvoud. Wanneer je honderden cartoons moet bekijken en beoordelen blijf je immers na een tijd niet meer bij iedere cartoon afzonderlijk even lang stilstaan om na te denken over de grap.

 

Fernand Clapdorp

Als vertegenwoordiger van de sponsor zal Fernand Clapdorp vooral oog hebben voor de originele benadering van het thema 'Sloten en Sleutels'.

 

Als Business Development Director van de Assa Abloy Groep kent het thema geen geheimen meer voor hem, aan u als cartoonist om hem dus te verbazen.