Logo Facebook Logo Twitter Logo Pinterest Logo Tripadvisor Logo Instagram
Homepage nl | fr | en

Ontstaan en doel

We nemen je graag mee op een reis terug in de tijd naar het jaar 1978. Het Willemsfonds van Kruishoutem wilde een culturele bijdrage leveren aan de Kruishoutemse Gulden Eifeesten door een cartoontentoonstelling te organiseren. Een waar succes, waardoor al snel beslist werd om het komende jaar er een wedstrijd voor Vlaamse cartoonisten van te maken.

 

In 1981 werd de wedstrijd opnieuw georganiseerd en was vanaf dan toegankelijk voor deelnemers uit alle Europese landen: de biënnale Euro-kartoenale was geboren.

 

De tweejaarlijkse wedstrijd bleef maar groeien en oversteeg al snel de Europese grenzen. Niet enkel de kwantiteit maar ook de kwaliteit van de ingezonden cartoons werd editie na editie sterker. De eigen collectie cartoons, cartoonboeken, archief- en documentatiemateriaal groeide mee. Wat jammer dat mensen slechts een paar dagen (om de twee jaar) van die cartoons konden genieten. Hoe zou het zijn mochten we deze cartoons ter beschikking kunnen stellen van een groter publiek?

 

Dankzij de Provincie Oost-Vlaanderen en de gemeente kon het Europees Cartoon Centrum (ECC) opgetrokken worden en in juni 2007 gingen de deuren voor het eerst open. De Argentijnse cartoonist Mordillo was de allereerste die een persoonlijke tentoonstelling in het cartooncentrum mocht houden.

 

Het ECC wil geen muf museum zijn maar een echt centrum. Een huis van de cartoon, een thuis voor de cartoonist en de cartoonliefhebber. Een centrum dat de rechten van de cartoonist hoog in het vaandel draagt en deze ten allen tijde centraal stelt. Het ECC is een realisatie van een hardwerkend team van vrijwilligers met een jarenlange passie voor en héél wat expertise op het vlak van cartoons. Zij zijn het echte kloppend hart van het ECC.

 

Driemaandelijks worden nieuwe cartoon- en karikatuurtentoonstellingen georganiseerd van nationale en internationale tekenaars. Daarbij wordt gewaakt over een grote variatie in tekenstijlen en disciplines. Want een cartoon is immers veel meer dan een grappig plaatje in de krant.

 

Er worden ook cartoonactiviteiten, -evenementen en- cursussen voor jong en oud georganiseerd. Daarnaast wil het ECC ook verder uitgroeien tot één van de belangrijkste expertise- en documentatiecentra in Europa op het gebied van cartoons, spotprenten en karikaturen.