Logo Facebook Logo Twitter Logo Pinterest Logo Tripadvisor Logo Instagram
Homepage nl | fr | en

De jury van de 18de Euro-Kartoenale Kruishoutem 2011 'SCHOENEN'

André NOLLET, voorzitter

André Nollet is reeds jarenlang voorzitter van de jury van de Euro-Kartoenale.

 

Hij was docent reclamevormgeving aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen en heeft een eigen ontwerpbureau Nollet Cartoons & Creatie. Hij is gespecialiseerd in het bedenken en uitvoeren van campagnes in verband met veiligheid, milieu, anti-pesten, sensibilisering, … en werkt deze campagnes uit via cartoons.

 

Hij tekent dagelijks cartoons voor Het Laatste Nieuws - regio Gent - waarbij de Gentse actualiteit centraal staat. Vanaf mei 2002 tekent hij wekelijks voor 't Pallieterke als opvolger van zijn goede vriend Brasser. Hij was tevens als cartoonist actief voor verschillende bedrijven zoals Electrabel, Quickstep, Volvo Cars, NMBS, ABVV...

 

In het najaar van 2009 had hij een grote overzichtstentoonstelling in het ECC "40 jaar cartoons van André Nollet"

Voor André moet een cartoon er vlak opzitten of een leuke doordenker zijn.

 

www.nollet-cartoons.be

 

Luis Humberto Marcos

Luis Humberto Marcos is directeur van het gekende PortoCartoon-World Festival. Hij is tevens directeur van het Portuguese Printing Press Museum in Porto en algemeen coördinator van het Cartoon Virtual Museum.

 

Hij is doctor in de communicatiewetenschappen en master in de massacommunicatie. Naast professor aan de universiteit is hij ook journalist. Hij is mede-oprichter van de School voor Journalistiek en het European Multimedia Forum.

 

Hij publiceerde talrijke artikels en boeken over interculturele dialoog, mensenrechten, ongelijkheid, discriminatie en vooroordelen.

 

Hij was ondermeer voorzitter van de International Humour Exhibition of Piracicaba (Brazil), organisator en jurylid van PortoCartoon-World Cartoon en van de European Cartoon Contest Porto.

 

www.cartoonvirtaulmuseum.org
www.museudaimprensa.pt

 

Michael Kountouris

Michael is geboren in Rhodos (Griekenland) in 1960. Sinds 1985 werkt hij als perscartoonist voor Griekse kranten en magazines. Momenteel tekent hij voor de krant ELEFTHEROS TYPOS en voor COURRIER INTERNATIONAL.

 

Hij is lid van de Athens Journalists Union en oprichter en secretaris van de Greek Cartoonists Association.

 

Als illustrator van kinderboeken tekende hij illustraties bij boeken van bekende Griekse auteurs en ook in eigen boeken. In 2002 won hij de Illustration Prize of IBBY Greece en in 2006 de First Design and Illustration Prize EBGE.

 

Als cartoonist won hij eerste prijzen in internationale cartoonwedstrijden als de Ranan Lurie UN Political Cartoon Award, de Biënale van Teheran, Umoristi a Marostica, de Kartoenale van Knokke-Heist... En in 2005 won hij de FECO-award in onze Euro-Kartoenale "De Huisschilder".

 

www.michaelkountouris.com

 

Florin BALABAN

Florin is geboren in Roemenië, en woont sinds 15 jaar in Luxemburg. Hij is gehuwd met Sanda, ingenieur meubelontwerp. Zij hebben 2 kinderen, Andrei en Stefan. Ze zijn 6 jaar en tekenen en sporten graag.

 

Zijn eerste passie was sport. Hij was meerdere keren Roemeens kampioen badminton en het mooiste moment in zijn leven was zijn deelname aan de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona, nog steeds zijn lievelingsstad.

 

En nu zijn cartoons zijn passie. Als autodidact publiceert hij dagelijks in 'Luxemburger wort' en in 'La Voix'. Ook al in Roemenië werden zijn tekeningen gepubliceerd in enkele regionale kranten. In 22 jaar betekent dat een 7000 gepubliceerde tekeningen!

 

Hij maakte ook 3 albums en had een 20-tal tentoonstellingen in Roemenië, Zwitserland, Luxemburg, Schotland en Duitsland. In 2009 won hij de 3de prijs op de World Press Cartoon van Sintra-Portugal.

 

In 2008 richtte hij samen met zijn vrouw het MUSEUM OF CARICATURE AND CARTOON VIANDEN op. En sinds 4 jaar organiseert hij samen met zijn vriend Pol Leurs de International Contest of Caricature and Cartoon van Vianden.

 

www.caricature.eu

 

IAN (Jan De Graeve)

Jan De Graeve is al verschillende keren jurylid geweest van onze Euro-Kartoenale.

 

Jan becommentarieert en ironiseert de Belgische politiek. Hij tekende voor publicaties van diverse gezindte, als De Morgen, Gazet van Antwerpen, De Standaard, De Tijd, La Libre Belgique, Trends...

 

Tegenwoordig beperkt hij zich hoofdzakelijk tot bijdragen in het weekblad Knack.

 

Zijn sterk vereenvoudigde tekenstijl is kenmerkend. Hij was ook de eerste in België die gebruik maakte van de tekstballon in politieke cartoons.

 

Als jurylid hecht hij belang aan: directheid, dubbele bodem en enige grafische stijlallure.

 

knack.rnews.be

 

Carlos BEKAERT

Carlos Bekaert is een psycholoog op rust. Hij tekent en schildert actief, vroeger in zijn schoolschriften, tegenwoordig houdt hij zijn leven bij door alle indrukken uit te werken middels cartoons, aquarellen en collages in zijn "levensboekjes".

 

Sedert vele jaren maakt hij als jurylid het fantastische avontuur van het EEC mee. Een huzarenstuk in de wonderbaarlijke maar ook complexe wereld van cartoons.

 

De tweejaarlijkse jureringen zijn hoogdagen voor deze opa met mild cynische humor, die volop geniet van die bijzonder unieke "karakters" van cartoonisten die de relativiteit van alle dingen opbouwend illustreren.

 

Aangezien woorden meer scheiden dan verenigen is een cartoon voor hem een beter middel om mensen met elkaar in contact te brengen. Een goed cartoon is technisch goed getekend, doet wenbrauwen fronsen, ogen blinken en loopt uit op een grinnik of (glim)lachen. Een goed cartoon onderscheidt zich vooral van het gemiddelde.

 

Philippe Bossens (Phifi)

Philippe is wat noemt een laatbloeier. In 1981 (op de leeftijd van 29) begon hij ’s avonds kunstlessen te volgen, eerst St Lucas en KASK Gent, daarna de Academie Oudenaarde en de Vrije Academie Gent.

 

Hij is een absolute fan van de werken van Emile Claus.

 

Zijn eerste cartoons dateren pas van begin 1990. Naast talloze selecties behaalde hij daarbij prijzen in o.a. Bree, Gits, St-Just-le-Martel, Jonzac, Haïfa,… Het is zijn tweede jurydeelname, ditmaal als medewerker van het ECC en als vertegenwoordiger van Kever.

 

Philippe is zeer gevoelig voor kleuren en bijzondere lijnvoering. Hij houdt zowel van cartoonisten die “durven” als van tekenaars die een in-azijn-gedrenkt-romantisch tintje aanwenden. Maar… hij heeft een gloeiende hekel aan perspectieffouten. Zijn visie is, dat humor niet alleen relativeert, maar ook geneest.

 

En… “Le Rire” van Henri Bergson is hem altijd bijgebleven.

 

Ronald VANOYSTAEYEN

Ronald is de stichter van de George Van Raemdonckkartoenale en van de International Humour in Art (IHA) te Boechout.

Als autodidact tekent hij sinds 1983 voor plaatselijke kranten, ontwerpt hij posters, geboorte-, verjaardags- en huwelijkskaarten. Hij publiceerde in de Volksmacht en Omtrent (het cultureel magazine van het Davidsfonds).

 

Hij was jurylid in Satyrycon Legnica (Polen), in de Olense kartoenale, de Euro-kartoenale, de Internationale cartoonwedstrijd Casino Beringen...

 

Hij had groepstentoonstellingen in Warschau (Museum Karykatury), Legnica en Lubin (Polen), Lussac-St.-Emilion (Frankrijk), Lvuv (Oekraïne) en in Antwerpen, Hove, Tienen, Bornem, Kontich, Mol, Mortsel, Duffel, Boechout en Wommelgem.

 

Zijn werken werden geselecteerd in Knokke-Heist, Kruishoutem, Beringen, Amstelveen, Joegoslavië, Canada, Turkije, Satyrycon-Legnica, Cuba, Gabrovo, Japan en Iran.

 

www.iha.be

 

Pierre BOGAERTS

Pierre Bogaerts is de vertegenwoordiger van onze sponsor, Cortina NV.

 

Sinds 1987 is hij verzamelaar van hedendaagse kunst, en in 1991 startte hij samen met zijn echtgenote Veerle Swenters de “Shoes Or No Shoes?”-verzameling. Hij organiseerde verschillende tentoonstellingen in België, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland.

 

Tot 2001 was hij zelfstandig schoenmaker te Antwerpen en werkte o.a. voor het Nederlandse Hof. Daarna verhuisde hij naar Frankrijk (Capestang), waar hij werkt voor Cortina NV en SONS.

 

Hij bezocht honderden ateliers van hedendaagse kunstenaars, waaronder die van Allighiero e Boetti, Cesar, Walter Dahn, Jorg Immendorf, Panamarenko ...

 

Sinds 2005 breidt hij de SONS-verzameling uit met teksten van auteurs en tekeningen van cartoonisten.

 

Hij is ook auteur van het boek “Shoes Or No Shoes – Schoenen of kunst”, uitgegeven bij Roularta.

 

www.shoesornoshoes.com
www.cortina-group.com