Logo Facebook Logo Twitter Logo Pinterest Logo Tripadvisor Logo Instagram
Homepage nl | fr | en

Cartoons from Belgium - Belgian cartoon art history

De succesvolle ‘Cartoons from Belgium’-tentoonstelling trok de voorbije jaren de wereld rond. Van de allereerste tentoonstelling in Eskisehir (Turkije) tot de laatste in Sint-Petersburg (Rusland) hebben heel wat mensen kennis kunnen maken met onze Belgische cartoons. De tentoonstelling met 100 werken van 10 Belgische cartoonisten was o.m. te zien in de UK, Polen, Slowakije, Italië, Argentinië, Egypte, Frankrijk, Turkije, Rusland, Bulgarije, … .

 

Vanaf 2022 willen we er een totaal nieuwe editie van maken. De doelstelling blijft dezelfde: onze Belgische cartoon promoten in het buitenland. 

Om ook nieuwe mensen de kans te geven om aan te sluiten bij de tentoonstelling stellen we de nieuwe editie open voor alle Belgische cartoonisten en karikaturisten. En we werken voor deze editie met een thema: ‘De Belgische kunstgeschiedenis in cartoons en karikaturen’. En dit moet je heel breed zien: uiteraard hebben we het dan over onze Vlaamse Meesters en Surrealisten, maar ook over onze toparchitecten, muzikanten en choreografen, en waarom niet onze modeontwerpers, …. .

 

Een jury van internationale museumdirecteurs en -organisatoren zal uiteindelijk beslissen welke werken effectief in de tentoonstelling van 50 à 60 cartoons opgenomen worden. Want het is natuurlijk de bedoeling dat de cartoons en karikaturen vooral bij de buitenlanders in de smaak vallen. Daarom is het ook essentieel dat de cartoons geen tekst bevatten.  Bij de uiteindelijke samenstelling zal ook rekening gehouden worden met een diversiteit in thema’s en tijdsperiodes uit onze kunstgeschiedenis.

 

Je kan je werken uploaden via het online deelnemersplatform www.ecc-kruishoutem.be/register (maximum 5 cartoons in een A4-formaat en 300 dpi (minimum 1MB en maximum 3MB per cartoon). 

 

De rondreizende tentoonstelling start gewoon bij ons in het Europees Cartoon Centrum vanaf 17 april 2022.

 

We kijken alvast uit naar jouw cartoons en karikaturen.