Logo Facebook Logo Twitter Logo Pinterest Logo Tripadvisor Logo Instagram
Homepage nl | fr | en

Huiscartoonist 2023 Tony Tasco

Elk jaar stelt het ECC een nieuwe huiscartoonist van eigen bodem aan. Hij krijgt tijdens de zomer ook een persoonlijke tentoonstelling in het ECC. In 2023 is Tony Tasco onze huiscartoonist.

 

Tony is geboren in Genk als zoon van Italiaanse inwijkelingen. Zijn volledige naam is Vito Antonio Tasco. Vandaar ook zijn artiestennaam: VAT.

Sinds 1988 tekent hij cartoons, nadat hij avondacademie schilderen gevolgd heeft. Hij maakt ook karikaturen en soms illustraties. Dit alles als freelance weliswaar. 

 

In cartoonwedstrijden won hij regelmatig prijzen, bijvoorbeeld in Knokke (1988, 1993 en 1996), in Beringen (1992 en 1996), in 1990 een 1ste prijs in Bordighera (Italie) en vele andere prijzen als in Mexico, Slowakije, Portugal, Denemarken, enz. En in 2011 behaalde hij in Kruishoutem een eervolle vermelding in onze 18de Euro-kartoenale rond het thema ‘Schoenen’.

                                                                                                                   

“Ik ben een grote bewonderaar van Belgische cartoonisten als Gal, Kamagurka, Ever Meulen, Marec, Canary Pete… Volgend jaar ga ik met pensioen en hoop ik wat meer tijd te hebben voor wat urban sketching en het tekenen van landschappen. Inspiratie haal ik vooral uit de actualiteit en de alledaagsheid die me nog steeds blijft verbazen.

Jarenlang heb ik de oude pen en inkt techniek gebruikt, tonnen Oost-Indische inkt verbruikt, aquarel, gouache en kleurpotlood. Maar tegenwoordig is het meestal de zwarte simpele balpen (BIC).”

 

De tentoonstelling van zijn werk in het ECC is gepland van 25 juni tot 17 september 2023.