Logo Facebook Logo Twitter Logo Pinterest Logo Tripadvisor Logo Instagram
Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - CARTOONS van STEF

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 22 juni tot 28 september 2008

Tijdens de zomermaanden plaatst het Europees Cartoon Centrum het werk van zijn huiscartoonist STEF (Stefaan Provijn) in de kijker. De tentoonstelling van zijn werken loopt van 22 juni tot 28 september.

 

STEF is in het dagelijkse leven grafisch vormgever en heeft zijn eigen tekenstudio in Sint-Martens-Latem. Deze job beïnvloedt ook zijn werk als cartoonist. Zo probeert hij in zijn cartoons de aandacht van de toeschouwer naar een bepaald punt te leiden, net zoals dit bij een advertentie het geval is. Zijn cartoons zijn uitgepuurd, alleen het essentiële blijft over, een evenwichtsoefening die hij eveneens maakt bij het ontwerpen van een huisstijl of logo, waar de boodschap duidelijk en eenvoudig moet zijn.

 

De cartoons van STEF worden getypeerd door de fijne lijnvoering, de kleine figuuurtjes, de eenvoudige, pure composities, subtiele aanwijzingen en het niet-bruskeren. Kenmerken die ook de persoonlijkheid van de cartoonist typeren.

 

Verschillende technieken komen in het werk van STEF aan bod: aquarel, airbrush, potlood, krijt, schilderen op doek … De gekozen techniek geeft aan de cartoon een typische dimensie, die ook mee de sfeer bepaalt die uitgaat van de tekening.

 

De inspiratie voor zijn cartoons vindt STEF in zijn dagelijkse omgeving en de actualiteit. Ook sprookjes vormen soms een bron van inspiratie. Zijn werken bevatten duidelijke boodschappen: puur engagement of een aanklacht tegen de samenleving ? Thema’s die vaak aan bod komen zijn: jeugd en nieuwe technologie (computergames,…), milieu, Noord-Zuidverhoudingen, discriminatie...

 

STEF won heel wat prijzen in internationale cartoonwedstrijden, ondermeer de publieksprijs op het Cartoonfestival van Knokke.

 

De tentoonstelling is te bezichtigen elke zondag van 22 juni tot 28 september 2008 in het ECC te Kruishoutem, telkens van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur (of op afspraak voor groepen van minimum 10 personen).