Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - De Ronde van Marec

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 24 maart tot 23 juni 2013

Marc De Cloedt, alias MAREC, werd in 1956 geboren in Brugge. Hij studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten. Zijn eerste cartoons verschenen in 1984 in de Brugse culturele maandbladen Kan’t? Magazine en De Uitkrant en het striptijdschrift Wordt Vervolgd (Casterman). In 1986 maakte hij wekelijks een cartoon in de regionale editie van de krant Het Nieuwsblad over de Brugse actualiteit. In 1992 maakte hij tekeningen voor het progressieve weekblad Markant, waar hij werd ontdekt door Karel Anthierens die hem in 1993 vroeg een dagelijkse cartoon te maken voor de krant Het Volk.

 

Jan Van Rompaey lanceerde hem in zijn VRT-programma’s Zeker Weten en Schermen. Sinds 1994 maakt hij wekelijks cartoons voor het weekblad Dag Allemaal en sinds 1998 dagelijks cartoons voor de kranten Het Nieuwsblad en De Gentenaar. Zijn werk behandelt voornamelijk de binnen- en buitenlandse actualiteit.

 

Een cartoon voor Marec betekent vooral een middel om de hedendaagse opvattingen te doorbreken en tegen de stroom in te lopen. Zijn grootste inspiratiebron waren de cartoons van Picha en de Franse cartoonisten Reiser en Wolinski die hij ontdekte in de bladen Hara Kiri en Charlie Hebdo.

 

Sinds 2000 wordt elk jaar een cartoonboek van Marec uitgegeven door Uitgeverij Van Halewyck. Het laatste was "Cirque sans Soleil" in 2012. In juni 2011 tekende hij een postzegel voor B-Post, met als thema “Humor maakt macht”.

 

Voorbeelden van zijn werk vind je ook op www.nieuwsblad.be

 

De tentoonstelling 'De Ronde van Marec' brengt een overzicht van zijn beste perscartoons uit de wielerwereld en is te bezichtigen van 24 maart tot 23 juni 2013, elke zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Voor groepen vanaf 10 personen ook op andere dagen mits afspraak.