Logo Facebook Logo Twitter Logo Pinterest Logo Tripadvisor Logo Instagram
Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - Jean-Loïc Belhomme (Belom) - Frankrijk

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 31 mei tot 20 september 2020

Jean-Loïc Belhomme werd geboren in 1950 in de buurt van Rennes. Als kind verslindt hij de avonturen van Mickey en Kuifje vooraleer hij zelf begint te tekenen. Hij studeerde aan de Kunstacademie van Rennes en behaalde een universitair diploma in literatuur en psychologie en specialiseerde zich in de reclame.


Nadat hij in een grafisch ontwerpstudio had gewerkt, werd Belhomme artistiek directeur voor verschillende reclamebureaus. In 1982, aangemoedigd door de publicatie van zijn eerste tekeningen in Le Pèlerin, La vie, Djin of Formule 1, gaf hij de reclame op om strips te tekenen.


Zijn tekeningen werden ondermeer gepubliceerd in Ouest-France, Presse-Océan, Circus, Lui, A Suivi, Pilote ... en Jacques Glénat publiceerde zijn eerste boeken ‘Ça occupe’ (1983) en ‘Et que ça saute’ (1984). Dit waren de eerste boeken in een lange reeks van Belom als tekenaar en/of scenarioschrijver. Hij tekent ook voor Spirou, Télérama Junior, Fluide Glacial, Le Point, Marianne, Détective, Le Figaro Littéraire, J'aime Lire, L'équipe ...

 

Hij had tal van tentoonstellingen over de hele wereld, en in 2018 won hij de eerste prijs van de World Gallery of Cartoons en in 2017 de 2de prijs in de Euro-kartoenale ‘De Ziel’ in Kruishoutem. En vorig jaar won hij de Prijs van het ECC in onze kartoenale ‘De Muur’.

 

“De Clown
Als kind zocht ik in de jaren 50 en 60 naar cartoons en strips in kranten en tijdschriften. Ik vermoedde nog niet dat dit een beroep zou kunnen zijn, maar de goesting was geboren en ik begon de kunstenaars te kopiëren die me zoveel plezier brachten (Bellus, Aldebert, Faizant, Chaval, Bosc, Mose, Gad ... en Sempé). Sempé, met heel zijn universum, en Reiser, met zijn expressieve lijnen, waren mijn grote voorbeelden. En zelfs als de pers vandaag humor negeert, blijft mijn passie nog steeds bestaan!”

 

Een interview met Jean-Loïc (in het Frans).

 

De tentoonstelling is te bezichtigen in het Europees Cartoon Centrum van 31 mei tot 20 september 2020, elke zondag tussen 10-12 en 14-17u. Enkel op afspraak.