Logo Facebook Logo Twitter Logo Pinterest Logo Tripadvisor Logo Instagram
Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - Jitet Kustana (Indonesië)

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 27 januari tot 14 april 2019

Jitet Kustana is geboren in 1967 in Semarang (Java - Indonesië) en woont daar nog steeds. Vader van vier en zonder twijfel de gekendste en meest gelauwerde cartoonist van zijn land. Nochtans had hij helemaal geen ambitie om cartoonist te worden en leek hij als jongere zonder toekomst op te groeien.

 

Eens tot de jaren van verstand gekomen, kreeg hij een beetje geld van zijn ouders om als verkoper van tweedehandsboeken aan de slag te gaan. Tijdens het wachten op klanten had hij veel tijd om te lezen, en dat werd zijn voornaamste hobby. Zo ontmoette hij ook Slamet Baijuri, een cartoonist die hem introduceerde in de cartoonwereld van Semarang. Hij leerde zo cartoons tekenen, welk papier gebruiken, welke inkt, hoe deelnemen aan cartoonwedstrijden …  Het leverde hem geen windeieren op, want hij won reeds meer dan tweehonderd prijzen in cartoonwedstrijden over de ganse wereld.

 

Zijn allereerste cartoon stuurde hij in 1987 in bij een plaatselijke cartoonwedstrijd: een arme moeder die haar uitgehongerde kind probeerde te voeden. De cartoon raakte echter niet door de censuur die er op dat moment heerste in het Indonesië onder Suharto. Later dat jaar werd echter zijn eerste werk gepubliceerd in een lokale krant Suara Merdeka. Verschillende andere tijdschriften en kranten volgden, tot hij een vaste stek vond in de nationale Indonesische krant ‘Kompas National Daily’, waar hij toen onder de leiding werkte van een andere grote Indonesische cartoonist GM Sudarta.

 

Kustana besteedt veel tijd aan zijn cartoons: ‘Het moeilijkste is het vinden van ideeën en dan gaat er héél veel tijd naar het op zoek gaan of deze ideeën niet al eerder gebruikt zijn. Internet is hier echt handig voor. Blijkt het idee origineel dan ga ik aan het werk. Dat neemt zo’n 7 uur in beslag’, vertelt hij in een interview voor de Iraanse pers.

 

Hij gebruikt Photoshop om zijn werken te optimaliseren, maar verkiest toch het artisanale werk. Waarbij hij aquarel gebruikt op papier en acrylverf op doek om zijn maatschappijkritische thema’s (milieu, armoede, antimilitarisme, …) vorm te geven.

Jitet is ondertussen gepokt en gemazeld in de cartoonkunst, na 30 jaar cartoons tekenen is dit de weg die hij zal blijven bewandelen. De cartoon hoort bij wie hij is, en is even essentieel als de koffie en sigaretten waar hij aan verknocht is.

 

Zijn tentoonstelling is te bezichtigen in het ECC van 27 januari tot 14 april 2019, elke zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Voor groepen vanaf 10 personen ook op andere dagen mits afspraak.

Je kan de cataloog van zijn tentoonstelling bestellen in onze e-shop.