Logo Facebook Logo Twitter Logo Pinterest Logo Tripadvisor Logo Instagram
Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - Luc Verstraete

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 30 september tot 23 december 2018

Luc Verstraete werd op 18 januari 1928 in Eeklo geboren. Op 28 december 2018 is het precies 10 jaar geleden dat hij is overleden. Naar aanleiding hiervan willen we hem met deze tentoonstelling weer onder de aandacht brengen, want misschien is ook bij u de herinnering aan hem vervaagd en vraagt u zich af: “Who the f*** is  Luc ?!”.

 

Als leraar Vrije Grafiek aan het Sint-Lukasinstituut in Brussel introduceerde hij nieuwe technieken in het kunstonderwijs. Zo leerde hij Vlaanderen kennismaken met de zeefdrukkunst en met de betere cartoon. Zijn atelier heeft tal van grote Vlaamse cartoonisten voortgebracht waaronder HugoKé (Hugo De Kempeneer), Gal (Gerard Alsteens), Ever Meulen (Eddy Vermeulen) en André Sollie. Zij getuigen volmondig hoe hij hen heeft gevormd tot wie ze geworden zijn.

 

Luc was medestichter van “Die Ghenootscap”, een kunstenaarscollectief dat streefde naar een grondige vernieuwing in de Vlaamse gebruiksgrafiek in de jaren vijftig. Luc maakte naam met tal van affiches, rouwprentjes, boekomslagen, sluitzegels, ex-librissen, postzegels, kerst- en nieuwjaarskaarten en TV-pancartes.

 

In 1958 werkte hij op de Wereldtentoonstelling in Brussel mee aan de decoratie van het paviljoen van het Vaticaan. Hij won ook tal van prijzen en genoot de bewondering van zijn collega-kunstenaars. Voor Marc Sleen is Luc Verstraete één van de grootste kunstenaars van ons land, wat hij ook herhaaldelijk neerschreef in zijn brieven aan Luc.

 

Als leraar Schilderkunst en Zeefdruk stuwde hij de Kunstacademie van Eeklo mee naar een danig niveau dat ze over heel Vlaanderen bekend stond als één van de beste kunstacademies van ons land. Hij werkte ruim 20 jaar mee aan de vernieuwing van het lokale weekblad De Eecloonaar, waar hij instond voor de lay-out van het blad en enkele felgesmaakte rubrieken (De kleine Eecloonaer, Sienemapatee, de cultuurbladzijde enz.).

 

De tentoonstelling van zijn cartoons is te bezichtigen in het ECC van 30 september tot 23 december 2018, elke zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Voor groepen vanaf 10 personen ook op andere dagen mits afspraak.

 

Deze tentoonstelling maakt deel uit van een drieluik waarbij het werk van Luc opnieuw onder de aandacht van het grote publiek wordt gebracht:

- (Zelf)portretten van 2 tot 30 september in MAP, Molenstraat 7, 9900 Eeklo

- Grafiek van 10 november tot 22 december in de Kunstacademie van Eeklo.