Logo Facebook Logo Twitter Logo Pinterest Logo Tripadvisor Logo Instagram
Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - Pol Leurs

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 27 januari tot 17 maart 2013

Pol Leurs werd geboren in Luxemburg in 1947, en is de vader van drie volwassen zonen. Zijn loopbaan als ingenieur weerhield hem er niet van om één van de belangrijkste cartoonisten van Luxemburg te worden. Onder het pseudoniem Poleurs nam hij deel aan tal van nationale en internationale cartoonwedstrijden. Nu is hij met pensioen en woont met zijn vrouw Gabie in het landelijke Gonderange.

 

Zijn tekentalent kwam al tot uiting tijdens zijn eerste schooljaren. Hij ontdekte snel de schoonheid van de cartoon en begon scènes uit het schoolleven te tekenen. In de loop der jaren ontwikkelde hij zijn eigen sobere stijl. Cartoons tekenen was lang een manier om voor zichzelf de dagelijkse stress even achterwege te laten. Maar na verloop van tijd begon hij ook te publiceren en te exposeren.

 

Sinds 1976 had hij 13 persoonlijke tentoonstellingen. Tot op heden won hij meer dan 60 internationale prijzen: de eerste keer in 1980 in Berlijn en in 1983 won hij de eerste prijs in de Euro-Kartoenale Kruishoutem ‘Landbouw’. Hij publiceerde vier cartoonboeken in 2003, 2006, 2009 en 2012. Zijn professionaliteit als cartoonist leidde er toe dat hij meermaals gevraagd werd in jury’s te zetelen. Hij is ook voorzitter van de jury van het Salon International de la Caricature et du Cartoon de Vianden.

 

Zijn stijl is eenvoudig, niet agressief en bijna altijd zonder tekst. Zijn werk is een spel van beeld en verbeelding, de kijker wordt als het ware door een detail verrast en aan het lachen gebracht. Pol is een goed waarnemer en speelt met een humoristische ‘clin d’oeil’ in op het dagelijkse leven, soms met een vleugje maatschappijkritiek. Hij brengt graag aan het lachen, zonder te kwetsen. Voor Pol is het esthetische in een cartoon van groot belang en de boodschap moet door het beeld zelf worden overgebracht, zonder bijkomende uitleg.


Dus beste bezoeker, geniet ervan.

 

Zie ook www.poleurs.lu

 

De cartoons van Pol Leurs zijn te bewonderen van 27 januari tot 17 maart 2013 in het Europees Cartoon Centrum, Brugstraat z/n, Kruishoutem, elke zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Voor groepen vanaf 10 personen ook op andere dagen mits afspraak.