Logo Facebook Logo Twitter Logo Pinterest Logo Tripadvisor Logo Instagram
Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - SLEENS ANDERE HAND – Humor in het werk van Marc Sleen

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 25 september tot 18 december 2022

Marc Sleen is de enige Vlaamse tekenaar die in het Guinness Book of World Records raakte met de hoeveelheid tekeningen die hij creëerde.

 

Uiteraard kent iedereen, van boven de 25 toch, de stripreeks Nero, maar er is veel meer. Met de tentoonstelling ‘Sleens andere Hand’ wil curator cartoonist Kim Duchateau net dit andere, en bij het grote publiek minder bekende, werk onder de aandacht brengen. Cartoons gebaseerd op de actualiteit van toen of gewoon uit de losse pols.

 

De humor van Sleen in zijn cartoons is dezelfde als die in Nero, weliswaar zonder of met beperkte tekst. Ongelooflijk ook hoe Sleens cartoons meer dan 60 jaar na datum nog steeds begrijpelijk en fris zijn. Cartoons die kort bij de mens staan, absurditeit is nooit ver weg, hier en daar een vleugje zwarte humor. Ook qua tekenstijl durfde Sleen experimenteren. Alle ingrediënten dus voor een verbluffende tentoonstelling.

 

Marc Sleen (1922-2016) begon zijn tekenaarsloopbaan in 1944 als politiek karikaturist in de krant De Standaard. Amper drie maanden later tekende hij al zijn eerste stripreeks in het weekblad Ons Volk: De avonturen van Neus, spoedig gevolgd door reeksen als Tom en Tony, Stropke en Flopke en Piet Fluwijn en Bolleke. Het zou echter niet lang duren voor een van Vlaandrens bekendste striphelden uit Marcs pen vloeide. Niemand minder dan Nero maakte in 1947 zijn opwachting in De avonturen van Detectief Van Zwam. Nero is een doorsnee-Vlaming die, omringd door een kleurrijke groep nevenfiguren, maar liefst 217 avonturen beleefde. Marc Sleen hield een moordend tempo van twee stroken Nero per dag aan. Hoe hij het klaarspeelde om ook nog eens reeksen als Oktaaf Keunink, De Lustige Kapoentjes en Fonske uit zijn mouw te schudden en jarenlang elke zomer een dagelijkse cartoon over de Ronde van Frankrijk te tekenen, blijft tot op de dag van vandaag een raadsel.

 

Je kan deze tentoonstelling komen bezoeken in het ECC van 25 september tot 18 december 2022, elke zondag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur.