Logo Facebook Logo Twitter Logo Pinterest Logo Tripadvisor Logo Instagram
Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - Cécile Bertrand

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 15 april tot 17 juni 2018


Cécile Bertrand (°1953, Luik) studeerde af aan het Institut Saint-Luc te Luik met als eindwerk perscartoons. Ze startte haar loopbaan als illustrator van kinderboeken, maar ook schilderen en beeldhouwen blijken al een passie.

 

In 1989 begint ze met het tekenen van cartoons. De aanleiding: de val van de ‘Berlijnse muur’, een gebeurtenis die haar erg aangreep. Ze valt al snel op in het cartoonwereldje door haar typische breekbare stijl. Met humor en enkele eenvoudige lijnen is ze in staat een krachtige boodschap neer te zetten. Ze combineert hierbij visuele metaforen met korte en vlijmscherpe teksten.

 

Haar cartoons verschenen in o.m. Vif/L’Express, Plus Magazine en Axelle (een vrouwenblad waarin ze vooral een feministisch standpunt inneemt) en in 2005 werd ze de huiscartooniste van ‘La Libre Belgique’ met haar reeks ‘Les Poux’ (De Luizen).  In 2003 publiceerde ze haar eerste boek met perscartoons ‘Les Femmes et les Enfants d’abord’, in 2007 volgt een boek gewijd aan ‘Les Poux’.

 

Als enige vrouwelijke cartooniste won ze de Press Cartoon Belgium en dit tot tweemaal toe: in 2007 en 2011. Ze is lid van de internationale vereniging ‘Cartooning for Peace’.

 

In 2013 getuigde Cécile over het feit een vrouwelijk cartoonist te zijn:

“Toen ik in 1990 begon bij Vif/L’Express bestond de ganse redactie uit mannen; en dat was niet simpel! Men zei al vlug dat ik een goede ‘inkleurder’ was. Ik vatte dat op als een belediging voor mij en mijn tekeningen… mannen menen nog altijd dat vrouwen geen humor hebben. Mijn werk was een dagelijks gevecht om dit te weerleggen. Ik denk dat ik door mijn koppigheid mijn plaats heb verworven in de mannenwereld van de cartoon. Als ik iets heb bijgedragen aan dat beroep is dat de poëzie in de cartoon. Een cartoon is niet altijd grappig maar kan ook diepzinnig zijn. Toen ik begon te tekenen zei een vriend van mijn echtgenoot: “Het is je man die je die goede ideeën geeft!”. En dat was zelfs geen vraag maar een bevestiging.” 

Uit: ‘Femmes et humour’ van Mira Falardeau (éditions Hermann 2014)

 

www.cecilebertrand.be

 

De tentoonstelling is te bezichtigen in het ECC van 15 april tot 17 juni 2018, elke zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Voor groepen vanaf 10 personen ook op andere dagen mits afspraak.