Logo Facebook Logo Twitter Logo Pinterest Logo Tripadvisor Logo Instagram
Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - Cristina Sampaio (Portugal)

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 27 januari tot 14 april 2019

Cristina Sampaio werd in Lissabon geboren waar ze nog steeds woont. Ze studeerde in 1985 af aan de Lisbon School of Fine Arts en begon in  1987 met het illustreren van kinderboeken, waarvan er ondertussen meer dan twintig werden gepubliceerd. Haar werken verschenen eveneens in tal van illustratie- en cartoonboeken. Sinds 2009 is ze lid van de internationale vereniging van perscartoonisten: Cartooning for Peace.

 

In 1986 begon ze te werken als illustrator en cartoonist voor verschillende Portugese en internationale tijdschriften en kranten, namelijk Expresso, Público en O Independente (Portugal), Courrier International (Frankrijk), Kleine Zeitung (Oostenrijk), The Boston Globe en The New York Times (VS).

 

Ze beperkt zich echter niet tot cartoons en illustraties. Zo zal ze in 1998 het decor voor de kindermusical "Bom Dia, Benjamim!" ontwerpen en bouwt ze een loopbaan uit in de multimediasector, ze ontwerpt infographics voor de krant Público en maakt animatiefilms voor televisie.

 

Haar cartoons waren te zien in tal van groeps- en solotentoonstellingen in Portugal, Duitsland, België, Brazilië, Cuba, Denemarken, Frankrijk, Griekenland, Italië, Noorwegen, Tsjechië, Zweden, Zwitserland en Turkije.Ze had reeds twee retrospectieve tentoonstellingen: "Drawing of The Day, een decennium van illustraties in Público" (2001) en "Poetic of Humor" (2018).


Ze sleepte tal van prijzen in de wacht waaronder in 2009 de prijs voor de beste illustratie in de kinderliteratuur en in 2006 en 2010 kreeg ze de prijs voor de beste Portugese perscartoon. In 2007 werd ze laureaat van World Press Cartoon , waar ze in 2009 en 2015 ook nog een eervolle vermelding mocht in ontvangst nemen.

 

Vicente Jorge Silva, journalist, oprichter en redacteur van de krant Público omschreef het werk van Cristina als volgt:
"Wat me betovert in Cristina's werk is haar pure en delicate cartoonstijl, evenals de frisheid en scherpte waarmee ze commentaar geeft op nieuwsfeiten en persoonlijkheden (en niet alleen daar). De elegantie en subtiliteit van haar tekenstijl zijn zeldzaam in een tijd die sterk gedomineerd lijkt te zijn door grofheid en vulgariteit. Bovendien zijn haar werken getuige van haar uitzonderlijke en onschatbare humor die ons intellectueel uitdaagt om de finesse van de realiteit beter te begrijpen. Cristina's tekeningen zijn dus kostbare pareltjes, die bovendien de stem van de burger vertolken, iets wat we te weinig terug vinden in deze moeilijke tijden. Cristina loodst ons de poëtische dimensie van de journalistiek, en ongetwijfeld ook de humor in.”

 

http://cristinasampaio.com

 

Haar tentoonstelling is te bezichtigen in het ECC van 27 januari tot 14 april 2019, elke zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Voor groepen vanaf 10 personen ook op andere dagen mits afspraak.

Een cataloog van haar tentoonstelling kan je bestellen in onze e-shop.