Logo Facebook Logo Twitter Logo Pinterest Logo Tripadvisor Logo Instagram
Homepage nl | fr | en

Voorbije tentoonstellingen - GEPERSTE KOPPEN - karikaturen van Jan Op De Beeck

Delen op Twitter
Delen op Facebook
Delen via mail

Terug

Van 23 maart tot 15 juni 2008

Van 21 maart tot en met 15 juni stelt het Europees Cartoon Centrum de tentoonstelling ‘Geperste Koppen’ voor. Een overzichtstentoonstelling met het werk van de ‘paus van de karikatuur’ Jan op De Beeck. Een 100-tal karikaturen van zowel internationaal als nationaal bekende figuren die op een sublieme manier getekend werden. Opvallende gelaatstrekken worden uitvergroot wat de herkenbaarheid als het ware nog laat toenemen.

 

Op De Beeck werd in 1958 in Congo geboren. Hij studeerde aan Sint-Thomas in Brussel en de Academie van Mechelen. Naar eigen zeggen is hij begonnen met het tekenen van karikaturen door zijn oom die met de kinderen in de familie al uitvergrote portretten maakte. In de jaren tachtig zou hij dan definitief aan de slag gaan als karikaturist. Hij combineert dit werk met een job als docent aan het Coloma Instituut in Mechelen.

 

Over de ganse wereld wordt Op De Beeck erkend als een groots karikaturist en in 2003 werd hij in Iran uitgeroepen tot ‘worlds best caricaturist’. Door het National Caricaturist Network werd hij in 2006 en 2007 uitgeroepen tot beste karikaturist van het jaar.

 

Veel van zijn karikaturen zijn gepubliceerd in de Belgische pers. Hij won héél wat prijzen in binnen- en buitenland en wordt ook regelmatig gevraagd om masterclasses karikatuurtekenen te geven. Hij was eregast op festivals in Saint Just Le Martel, Dubai, Orlando, Porto, Tokyo, Las Vegas …

 

In 1989 publiceerde hij zijn eerste boek ‘Bekketrekkers uit Belgenland’, in 1993 oogstte hij héél wat succes met ‘Het Laatste Testament de Belgen’. De ‘Kunst van de karikatuur’, dat in 1996 ter perse ging werd zelfs in het Koreaans en Chinees vertaald. In 2006 werd tenslotte ook ‘Famous Corpes’ gepubliceerd.

 

Zie ook www.opdebeeck.com.

 

De tentoonstelling is te bezichtigen elke zondag tot en met 15 juni in het ECC te Kruishoutem, telkens van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur (of op afspraak voor groepen van minimum 10 personen).