Homepage nl | fr | en

Huiscartoonist 2016: Tony Houbrechts

Elk jaar stelt het ECC een nieuwe huiscartoonist van eigen bodem aan. Een Belgische cartoonist, telkens uit een andere provincie, die zijn of haar strepen in de cartoonwereld meer dan verdiend heeft. Het kan zowel om wedstrijdcartoonisten als om perscartoonisten gaan.

 

Een jaar lang brengt de huiscartoonist de activiteiten van het ECC in beeld en in de zomerperiode is er een overzichtstentoonstelling met het werk van de huiscartoonist.

 

Tony Houbrechts werd in 1942 geboren in Sint-Truiden, groeide op in Tongeren en woont nu in Alken; een echte Limburger dus. Hij is vader van 4 kinderen, en geniet nu van een verdiend pensioen.

 

Hij werd als het ware met een tekenpotlood in de wieg gelegd. Al heel jong was hij een grote fan van Kuifje en Bobby, en is dat altijd gebleven. Ook Nero van Marc Sleen sprak hem fel aan en zo verslond hij al hun strips.

 

Hij behaalde het hoger diploma Publiciteit, Art Director en Graphic Designer aan de St-Lucas Hogeschool voor Schone Kunsten van Luik in 1965. En hij was een carrièrelang verbonden als art director en graficus-illustrator aan dagblad “Het Belang van Limburg”. Hij ontwerpt affiches en folders en publiceert illustraties en cartoons in talrijke dag-, week- en maandbladen.

 

Hij is lid van verscheidene kunstverenigingen, waaronder “Kunstkring Alkarte” van Alken, waar hij als kustenaar en bestuurslid meer dan 20 jaar de taak van artistiek adviseur waarnam. Hij is ook medestichter van de cartoonistenvereniging KEVER en de cartoonistenclub KA3.

 

Als cartoonist, met het pseudoniem Toni of Cartoni, won hij prijzen in wedstrijden in binnen- en buitenland, waaronder Polen, Turkije, Frankrijk, China, Japan enz… Ook in eigen land werd hij meermaals gelauwerd zoals in Kruishoutem, St-Truiden, Beringen, Hasselt, Hofstade, enz… Hij had persoonlijke en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland met cartoons, schilderijen, aquarelles, pentekeningen, portretten, glas- in lood enz…

 

Genoeg redenen om hem te kiezen als huiscartoonist 2016 van het ECC.