Homepage nl | fr | en

Huiscartoonist 2010: Canary Pete

Sus Damiaens, alias Canary Pete, is de huiscartoonist van het Europees Cartoon Centrum voor het jaar 2010. De keuze voor Canary Pete lag voor de hand: actualiteitscartoons met een flinke dosis humor, die ondanks de spitsvondigheid erg toegankelijk blijven.

 

Canary Pete publiceerde voor het eerst in het carnavalkrantje van Bree. Later tekende hij voor ‘De Nieuwe Koerier’ en, dankzij de steun van Brasser, voor ‘Raak’ en ‘Eigentijds’.

 

Hij is geen onbekende voor het ECC. In 1997 won hij immers de eerste prijs in onze internationale cartoonwedstrijd ‘Euro-Kartoenale’ met als thema ‘Energie’. In die tijd was hij een geroemd ‘wedstrijdtekenaar’, tot hij met een cartoon over de ontsnapping van Marc Dutroux zijn entree maakte bij de Gazet van Antwerpen.

 

Sindsdien is Canary Pete de vaste cartoonist van De Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Daarnaast tekent hij voor het Nederlandse weekblad Medisch contact en de website politics.be. Hij voerde opdrachten uit voor de SERV, Versatel, de Vlaamse Gemeenschap, ...

 

Zijn cartoon over de Nobelprijswinnende Obama werd als beste Belgische perscartoon van 2009 gekozen.

 

Zie ook de website www.canarypete.be