Homepage nl | fr | en

Huiscartoonist 2017: Nikola Hendrickx (IOA)

Elk jaar stelt het ECC een nieuwe huiscartoonist van eigen bodem aan. Hij 

brengt een jaar lang de activiteiten van het ECC in beeld en in het najaar is er een overzichtstentoonstelling met het werk van de huiscartoonist.

 

Nikola "Ioa" Hendrickx is in 2017 onze huiscartoonist. Hij is één van onze jongste en succesvolste cartoonisten.

 

Hij werd geboren in 1982 in Dendermonde. Sinds 2013 woont hij in de carnavalsstad Aalst. Na zijn secundaire school koos hij voor een carrière in het leger: hij volgde de Koninklijke Militaire School waar hij in 2006 afstudeerde als ingenieur. Hij werkt als project officier bij de staf van defensie. En na zijn werkuren tekent hij ook nog voor "D-Briefing", het personeelsblad van Defensie. Tevens is hij de in-house graphic designer van het techno/house platenlabel Hit By A Truck Records en ontwerpt hij er platenhoezen van binnenlandse en buitenlandse artiesten.

 

Alhoewel hij een technische opleiding volgde had hij altijd al een passie voor tekenen en schilderen. In zijn jonge jaren ging hij meer dan 10 jaar naar de kunstacademie, tot hij wegens tijdsgebrek hiermee moest stoppen. Maar het tekenen en schilderen zat hem in het bloed en het duurde niet lang voor hij thuis weer achter zijn tekentafel zat. Zijn passie voor cartoons ontstond rond 2003 toen hij een eerste keer deelnam aan een cartoonwedstrijd. Hij won natuurlijk nog geen prijs, maar bleef oefenen. Zijn favoriete cartoonisten zijn GAL, Angel Boligan en Silvano Mello. In 2009 had hij zijn eerste prijs beet, in de Karpik Cartoon Contest in Polen. En sindsdien werd zijn erelijst langer en langer.

 

Zo won hij reeds prijzen in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Roemenië, Slovakije, Syrië en China. In 2013 mocht hij de Zilveren Hoed van het Cartoonfestival Knokke-Heist in ontvangst nemen. En dat jaar won hij ook de prijs van Beste Belgische Inzending in onze Euro-kartoenale ‘De Fiets’. Hij had persoonlijke en groepstentoonstellingen in Eskisehir, Baja, Boechout, Tallinn, Zagreb, Lede, Gent en Aalst.  En als huiscartoonist krijgt hij dus in 2017 zijn persoonlijke tentoonstelling in Kruishoutem.

 

Zie ook http://ioa.wifeo.com/