Homepage nl | fr | en

Huiscartoonist 2015: Constantin Sunnerberg (Cost.)

Constantin Sunnerberg (Cost.) werd in 1970 geboren in Moskou Rusland. Hij groeide op in een artistiek milieu en begon reeds heel jong te tekenen. Hij illustreerde zijn eerste boek op de leeftijd van tien. Zijn moeder was een overtuigd anticommunist; ze besloot om het land te verlaten en trouwde met een Franse journalist. Het gezin verhuisde naar België toen Constantin 10 was. Hij bracht zijn schooljaren door in de Europese School in Brussel en in 1995 studeerde hij af aan de 'École nationale supérieure des arts visuels de La Cambre' in de afdeling grafiek. Constantin woont en werkt in Brussel.

 

In 1998 begon hij politieke cartoons te maken voor Le Soir. Sindsdien werkt hij als professioneel illustrator, vooral voor de pers (Le Soir, Courrier International, Journal du Mardi, Espace de Libertés, Vif-Express, Le Monde, Independant on Sunday, World Parliamentarian…).

 

Constantin illustreerde verschillende boeken. Hij schilderde een koe voor het evenement Kunst op Koeien in Brussel. Hij deed een 40 trips door Frankrijk om geïllustreerde verslagen te maken voor Courrier International. Hij maakte tekeningen voor het Rwanda-proces in Brussel, gigantische figuren voor het beroemde carnaval van Nice, tekeningen voor het Duitse ZDF... Hij won prijzen in wedstrijden voor politieke cartoons (o.a. Press Cartoon Belgium 2002, 2004 en 2005), posters en korte verhalen, én in Belgische schaaktoernooien.

 

Hij begon pas in 2010 deel te nemen aan cartoonwedstrijden en won meteen de derde prijs in Knokke-Heist. Sinds die tijd werden zijn cartoons bekroond met een aantal prestigieuze prijzen in nationale en internationale cartoonwedstrijden (Duitsland, Portugal, Italïe, Hongarije, Frankrijk, Turkije, China...). En in de Euro-Kartoenale Kruishoutem won hij de prijs van beste Belgische inzending in 2011 met het thema 'Schoenen' en de beste Europese inzending in 2013 ‘De Fiets’.

Genoeg redenen om hem te kiezen als huiscartoonist 2015 van het ECC.