Homepage nl | fr | en

Huiscartoonist 2013: Norbert Van Yperzeele

Het cartoonistenbestaan van Norbert Van Yperzeele samenvatten wordt stilaan een hele klus. Hoewel hij nu alweer een aantal jaren meedraait in het wereldje is dat gedurende jaren anders en heel verschillend geweest…

 

Een eerste bocht nam hij reeds toen hij na zijn klassieke humaniora naar St Lukas in Gent trok om er Publiciteit en Grafiek te volgen, zonder voorafgaande kunstopleiding. Tijdens en na zijn legerdienst volgde hij avondonderwijs in zowel Publiciteit als Sierkunsten aan de Academie in Oudenaarde. Nogal wat expo’s van beeldhouwwerk en eerder klassiek tekenwerk volgden.

In de volgende jaren werkte hij voor diverse kranten en nam hij tevens, hoewel niet fanatiek, aan de toen bestaande wedstrijden deel. Een aantal selecties en paar prijzen later stopte echter de prille loopbaan van cartoonist Van Yperzeele eind de zeventiger jaren... De ‘carrière’ aan de universiteit (VUB) slorpte teveel tijd op. Hij bleef echter artistiek bezig en pleegde regelmatig cartoons en illustraties voor de universitaire gemeenschap.

 

Pas in 2005, op aansporen van zijn vrouw dan nog, startte hij opnieuw met deelnames aan cartoonwedstrijden. Dat lukte aardig en intussen, na een zevental jaar bevlogen tekenwerk, staan al aardig wat internationale prijzen en selecties op het palmares. China, Polen, Italië, Servië, Rusland, Argentinië,… hebben nu cartoons in de verzamelingen zitten. Een paar tentoonstellingen in Polen en Italië waren ook best leuke ervaringen. Samenwerking met tijdschriften als De Geus, Akademos, e.a. en opdrachten van de meest diverse soort houden het enthousiasme levend.

 

De toekomst ziet er goed uit, want vanaf 2013 zal er meer tijd zijn voor de cartoon: de zgn. echte carrière eindigt. Een tekentoekomst begint. Avanti!