Logo Facebook Logo Twitter Logo Pinterest Logo Tripadvisor Logo Instagram
Homepage nl | fr | en

Huiscartoonist 2020: Erwin Vanmol

Elk jaar stelt het ECC een nieuwe huiscartoonist van eigen bodem aan. Hij krijgt tijdens de zomer ook een persoonlijke tentoonstelling in het ECC. In 2020 is Erwin Vanmol onze huiscartoonist. Erwin werd in 1967 geboren te Aalst. Hij studeerde aan Sint-Lucas Brussel, de Academie van Aalst en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent, waar hij afstudeerde als kunstschilder.


Hij was enkele jaren beroepsmilitair. Nadien volgden wat betrekkingen als decorateur, restaurateur, marmerschilder-vergulder en maakte hij een klein decennium lang de geroemde Belgische chocolade.

In 2000 viel Erwin zijn schouder uit de kom, hetgeen hem drie maanden ziekteverlof opleverde. Om de tijd te verdrijven besliste hij cartoons te tekenen. Een maand later verscheen zijn eerste cartoon in Computer Magazine en een half jaar later werd hij huiscartoonist van Ché. Daarna ging hij aan de slag als cartoonist bij Knack en werd hij ook stadscartoonist van Aalst. In 2012 werd hij bij Knack bedankt voor bewezen diensten en begon hij zich op het thuisbrouwen te storten. Niet veel later begon hij als politiek cartoonist bij P-Magazine, tot het blad er in 2015 mee stopte.

Ondertussen zat Erwin niet stil en werkte hij als illustrator steeds meer voor bedrijven buiten de mediasector zoals Electrabel, Nestlé, ING, KBC Autolease en Microsoft Benelux. Daarnaast tekent hij ook nog voor een breed gamma van bladen en tijdschriften (Doorbraak, Ons Recht, Le Vif...).

 

Hij werd ook steeds actiever in de biersector. Zo ontwerpt hij bieretiketten voor zowel binnen- als buitenlandse brouwerijen. In 2016 richtte hij zijn eigen microbrouwerij op en bracht hij al verschillende ambachtelijk gebrouwen bieren op de markt. 

 

In 2020 is Erwin dus 20 jaar actief als cartoonist. Voldoende reden om hem uit te roepen tot huiscartoonist van het ECC.

Op onze blog vind je ook een interview met Erwin door Sebastien Carmois.

 

www.vanmol.net

 

Huiscartoonist 2019: Jean-Marie Mathues (Quirit)

Huiscartoonist 2018: Mario De Koninck (AAaRGh)

Huiscartoonist 2017: Nikola Hendrickx (IOA)

Huiscartoonist 2016: Tony Houbrechts

Huiscartoonist 2015: Constantin Sunnerberg (Cost.)

Huiscartoonist 2014: Luc Vermeersch

Huiscartoonist 2013: Norbert Van Yperzeele

Huiscartoonist 2012: Griet

Huiscartoonist 2011: Luc Vernimmen

Huiscartoonist 2010: Canary Pete

Huiscartoonist 2009: Ludo Goderis

Huiscartoonist 2008: Stefaan Provijn